Valentine`s Day

VALENTINE`S DAY? DESPRE PURIFICARE ȘI PROTECȚIE

Atât Valentine`s Day cât și Dragobete sunt sărbători de Februarie, reminiscențe laicizate ale riturilor primăverii. Ambele celebrează dragostea erotică, fertilitatea, renașterea. Ca mai toate celelalte sărbători creștine și ziua Sfântului Valentin s-a grefat pe un mai vechi festival roman, Lupercalia (1). Lupercalia (2) era foarte departe de ceea ce înțelegem noi astăzi prin celebrarea iubirii. Nici vorbă de lumânări, trandafiri, bomboane de ciocolată sau cine romantice în doi. Era vorba mai degrabă de exhibarea și exacerbarea colectivă a unor pulsiuni primare, orgiastice. Cu toții erau beți și dezbrăcați. Bărbații sacrificau mai multe capre și un câine pe care le jupuiau și apoi cu acele piei făcute fâșii (februa de care vă spuneam) biciuiau femeile. Scopul ritualului era asigurarea fertilității și mai apoi a nașterilor ușoare. Tot pe perioada Lupercaliilor se mai ținea o interesantă loterie cu ajutorul căreia se formau în mod aleator cupluri (cel puțin pentru perioada sărbătorilor).

Mai târziu, odată cu triumful pudibond al creștinismului, festivalul avea să se schimbe ”pe ici pe colo […], în punctele esențiale” – evident că s-au pus haine pe participanți, s-a renunțat la sacrificii… s-au păstrat doar bețiile. Deturnarea finală a făcut-o papa Gelasius Întâiul care avea să suprapună praznicul unui martir din vremea împăratului Claudiu al 2lea, numitul Valentin, peste Lupercalia. Pretextul suprapunerii era destul de străveziu. Se zice că acest Valentin, medic, ar fi tămăduit în mod miraculos o fată oarbă, căreia i-ar fi trimis o scrisoare taumaturgică din temniță, înainte să fie martirizat, scrisoare care se încheia cu ”Al tău, Valentin”. Și de aici…Valentine`s Day!

Secolele au trecut, societatea s-a cumințit, dar Februarie a rămas luna de dinaintea renașterii din primăvară. Și acum avem nevoie de purificare și de protecție. Cumva însă e mult mai simplu – nu mai avem nevoie de ritualuri spectaculoase sau sângeroase pentru a ne feri de cele rele. Asigurările (pentru bunuri, de sănătate sau cele de viață) au preluat acest rol. Tratamente sau nașteri, planuri pentru viitor, întâmplări mai puțin fericite, toate pot intra sub protecția unei asigurări.

Te-ai gândit că o asigurare de sănătate sau de viață poate fi un excepțional cadou pentru cei pe care îi iubești?

(1) Însuși numele lunii, ”Februarie”, are legătură cu lupercaliile romane, numite și ”Dies Februatus”. ”Februa” erau bicele făcute din pielea animalelor sacrificate care erau folosite în ritualurile de purificare specifice acestei sărbători.

(2) Conotațiile erotice ale lupoaicei se păstrează și în limba română – ”lupanar” de exemplu.

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări pe care să le oferiți cadou de Valentine`s Day, nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

    SOLICITĂ OFERTĂ
    close slider