Cum anunți producerea unei daune imobiliare?
După ce se produce o daună imobiliară, este obligatoriu să avizezi dauna (să anunți asigurătorul de producerea ei). E important să respecți termenele obligatorii de avizare prevăzute în polița ta de asigurare. De regulă termenul este de 24 de ore în caz de furt – 5 zile lucrătoare în cazul producerii celorlalte tipuri de daună, dar verificați Condițiile Poliței dumneavoastră.
Foarte important:
Asigurătorii pot să nu acorde despăgubiri pentru pagubele apărute după producere unei daune imobiliare, dacă nu luați măsurile necesare în vederea limitării consecințelor. Asta pentru că e importantă diligența asiguratului. Reparațiile bunurilor afectate ca urmare a producerii diverselor tipuri de daune trebuie efectuate după constatarea pagubelor înregistrate de către Asigurători. Obținerea acordului prealabil al asigurătorului e important. Asiguratul are obligația de a conserva dreptul de regres al Asigurătorilor împotriva celor vinovați de producerea pagubelor.
Cum poți contacta ASIGURĂTORUL?
ALLIANZ – +40212019180 / info@allianztiriac.ro (pentru toată țara)
ASIROM – 0219599 (tarif normal în rețeaua Telekom) sau +40217779599 (tarif normal în rețeaua Telekom) apelabil din străinătate / avizari@asirom.ro
CITY INSURANCE – +40212070002
GARANTA – +40213037033 / +40213037065
GENERALI – +0212070008 / (toată țara)
GROUPAMA – +40374110110 / relatii.clienti@groupama.ro (pentru toată țara)
OMNIASIG – 0219669 / avizari@claimexpert.ro (toată țara)
UNIQA – +40374400400/+40213086385/ avizaridaune@uniqa.ro (pentru toată țara)
Recomandări generale în caz de daună
Odată constatate pagubele înregistrate te rugăm să parcurgi următorii pași:
Identifică și înlăturară cauzele daunelor imobiliare. Adoptă măsurile necesare în vederea protejării bunurilor și a limitării extinderii daunelor. Păstrează bunurile afectate, în vederea punerii acestora la dispoziția Asigurătorului sau a autorităților competente în vederea desfășurării activității de constatare/investigații.
Recomandări în funcție de problemele întâmpinate
IMPORTANT În cazul producerii diverselor tipuri de daună la locuință te rugăm să respecți procedura descrisă mai jos:
Incendiu:
Întrerupe curentul electric de la tabloul de siguranță. Întrerupe alimentarea cu gaze. Anunță pompierii/poliția la numărul unic de urgență 112. Încearcă, numai în cazul în care este posibil și fără a-ți pune viața în pericol, să stingi incendiul prin forțe proprii. În cazul stingerii incendiului de către pompieri, solicita-le un exemplar al Procesului-Verbal de intervenție.
Inundație a apartamentului de bloc
Închide robineții de la instalația interioară sanitară/încălzire și pe ce de la subsolul clădirii. Anunță Asociația de Proprietari în vederea constatării pagubelor și a cauzelor producerii inundației. Solicită Asociație o dovadă/adeverință în acest sens. Dacă inundația provine de la un apartament situat la un etaj superior, anunță proprietarul acestuia pagubele produse în apartamentul tău (recomandabil în prezența martorilor).
Furt/vandalizare
Adoptă măsurile necesare în vederea protejării/conservării urmelor. Anunță organele de poliție la numărul de telefon 112, în vederea efectuării cercetărilor specifice. Prezintă Poliției și reprezentanților de la Asigurător o listă cuprinzând bunurile care lipsesc sau care au fost distruse.
Dacă sunt calamități naturale (inundații/viituri, alunecări de teren, cutremur):
Anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență la numărul de telefon tel 112 sau Primăria locală.
IMPORTANT! Cu ocazia notificării daunei va fi necesar să furnizezi informații referitoare la:
- Identitatea persoanei care anunță producerea daunei : nume, prenume, nr. telefon, adresa de e-mail
- Locul și data producerii daunei
- Circumstanțele producerii daunei (descrierea evenimentului)
- Descrierea bunurilor avariate
- Numărul poliței de asigurare.