11 Septembrie

Acum, în 2021, se împlinesc 20 de ani de la atacurile din 11 Septembrie. Pentru cei care l-am trăit ”în direct” a fost un moment extrem, șocant, pentru mulți traumatic chiar. Țin minte că atunci când am deschis televizorul am văzut imagini care păreau că sunt o re-punere într-o scenă vizuală a celebrului episod al transmiterii ”Războiului lumilor” din 1938 (1). De data asta erau cu adevărat transmisii de știri. Întâi un turn, care fusese lovit și fumega, apoi în direct intrarea avionului în al doilea turn, apoi știrea despre avionul căzut pe Pentagon, zvonurile despre o posibilă a patra deturnare, prăbușirea stupefiantă a primului turn, apoi al doilea…

Daunele provocate, directe și indirecte au fost colosale. 2 976 de victime în acea zi, 4 avioane distruse, o aripă a Pentagonului, cele 2 turnuri gemene, 1,8 milioane de tone de moloz numai la turnurile WTC, 98 de mașini de pompieri distruse, etc. Costul plătit de asigurări pentru 9/11 a fost de 43,6 miliarde de dolari. Aici intră atât costul pentru daunele materiale cât și cele compensatorii pentru victime. Daunele indirecte au fost și mai mari. 146 000 de joburi s-au pierdut ca urmare a atentatelor, industria aeronautică a intrat într-un declin de câțiva ani, au apărut foarte multe cazuri de îmbolnăviri (inclusiv cu boli grave) corelabile cu praful toxic respirat atunci, etc. Chiar și războaiele din Afganistan și Irak pot fi interpretate ca fiind consecințe directe ale atentatelor din 11 Septembrie (2)

O altă schimbare corelată cu atentatele de la 11 Septembrie a fost dispariția de facto în SUA a clauzelor de terorism din asigurările pentru proprietăți sau cele de viață. Asta a dus la o reacție a congresului care a adoptat în 2002 ”Terrorism Risk Insurance Act” prin care terorismul redevenea un risc asigurabil.

(1) Pentru Haloween-ul anului 1938 viitorul regizor Orson Welles a făcut o transmise radiofonică a unei adaptări a romanului ”Războiul lumilor” de H.G. Wells care a provocat panică, deoarece mulți au crezut că e o transmise de știri. https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_lumilor_(emisiune_radiofonic%C4%83_din_1938) 

(2) Costul numai al războiului din Afganistan a fost aproximat la 2,3 trilioane USD.

Pentru orice detalii suplimentare despre 11 Septembrie și asigurări nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

  

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider