Asigurarea facultativă a locuinței

Avem un paradox: deși pentru o largă majoritate casa reprezintă bunul cel mai de preț (literalmente), foarte puțini au însă o asigurare care să le protejeze acest bun. Asta în condițiile în care în România e foarte ieftin să ai încheiată o asigurare facultativă de locuință.  Care să fie explicația?  Opinia mea e că avem un complex de factori care conduc aici. O educație financiară defectuoasă coroborată cu un soi de abordare superstițioasă a vieții și fatalista asumpție ”nu mi se întâmplă tocmai mie”.

Un imobil este supus a două categorii de riscuri.  Cele majore, care odată produse îl distrug complet  – incendiu, cutremur*, alunecări de teren. Sunt mai rare, dar în cazul nefericit al producerii, daunele sunt foarte greu , dacă nu chiar imposibil, de compensat.

Cea mai mare parte a daunelor imobiliare sunt însă mici – un acoperiș smuls de furtună, o inundație provocată de o țeavă spartă sau de un vecin, un furt al obiectelor de valoare, etc.. Aici o asigurare facultativă de locuință funcționează ca un diminuator de stres financiar. Avizăm dauna, de cele mai multe ori avem clauza de auto-constatare pentru daunele mici și apoi primim banii.

Dacă stai la casă este absolut imperios să fii asigurat. Riscurile sunt mult mai mari și potențial mai costisitoare. Riscul de daună provocată de fenomene atmosferice extreme (atât frecvența cât și intensitatea furtunilor s-au intensificat, nu?!), de incendiu, de spargere a locuinței, toate se produc mai des în zona de case.  Pentru apartamente avem riscuri specifice. Un vecin care ne poate inunda. Sau noi la rândul nostru putem fi cei care le provocăm vecinilor o daună (pentru asta avem clauza de răspundere civilă). Sau apartamentul ne este spart. Sau ni se strică centrala termică sau aerul condiționat. Toate intră sub umbrela protectoare a asigurării de locuință

* Când se va produce un sinistru, lucrurile vor fi extrem de complicate. Numai avizarea daunelor se va întinde pe luni de zile, dacă nu ani.

Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp  0769955776  sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider