Lebăda neagră apare și totul e dat peste cap. O serie de întâmplări ne-mai-văzute ce au efecte într-o manieră exponențială și ireversibilă. Acum (în vremurile pandemiei) avem prilejul să observăm ”live” cum se manifestă un astfel de fenomen pe scară largă. Dar adevărul e că nu e nevoie să gândim macro. Cel mai adesea ”lebedele nege” sunt micuțe și plutesc în jurul existenței noastre individuale. Și când apar e momentul în care ne dăm seama de ce valoare are viața noastră. Dacă impactul unei astfel de întâlniri e major, ajungem să ne privim viața invers, precum în filmul lui Gaspar Noé din 2002, Irréversible.
Nu am înțeles niciodată pe deplin apetența aproape morbidă pentru risc de la noi din țară. Probabil că ține de un soi de înțelegere fatalistă asupra existenței – complexul psihologic al baciului moldovan din Miorița. Un alt semn al acestui tip de mental este și inflația de agenții de pariuri și păcănele (care au apărut peste tot precum ciupercile după ploaie) (1). ”Aici suntem la porțile orientului”(2).
Problema este că întotdeauna BUNĂSTAREA ține și de o relație sănătoasă cu riscul. Sănătoasă în sensul în care comunitățile avute (familii, regiuni, țări, etc.) au ca obiectiv o influență cât mai redusă a hazardului. Ce e de făcut în ”the worst case scenario”, dacă se întâmplă ce e mai rău? Asistăm pasivi și ce-o fi, o fi? Evident că răspunsul rațional e că nu. Că ar trebui să avem pregătit un tampon de protecție financiară. Miza nu trebuie să fie totală, ca la o ruletă rusească. Asta induce viețuirii o constantă predictibilă și în mod firesc scade stresul.
Întrebarea trebuie să fie simplă. Cât valorează viața ta? Nu în proprii ochi, nu. Întrebarea corectă este dacă apare lebăda neagră, cât valorează viața ta pentru cei dragi ție. De asta trebuie să fii protejat, să ai încheiate asigurări pentru elementele vitale ale vieții tale: VIAȚĂ, SĂNĂTATE, LOCUINȚĂ, ASIGURARE STUDII COPII, etc. Voi repeta încontinuu, ca pe o mantră: în momentele delicate avem cel mai mult nevoie de protecție. Nu când suntem pe val, ci când riscăm să ne prăbușim sub el. Asigurat înseamnă relaxat.
Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
(1) Lucram la un moment dat într-o companie și mulți dintre muncitori jucau de două ori pe săptămână la pariuri sportive. Speranța lor irațională era că la un moment-dat vor da o lovitură destinului. Nu am auzit să o fi dat nici până în zilele noastre.
(2) “Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère” este citatul din Raymond Poincaré – care se referea la România – pe care l-a pus Mateiu Caragiale ca motto la al său fabulos roman ”Craii de Curtea Veche”
Error: Contact form not found.