Asigurare râs

Știați de asigurarea contra decesului provocat de râsul excesiv?

Asigurare râs. Știați că la final de secol 19, casa Lloyd`s a făcut o asigurare care proteja financiar comedianții de eventualele daune provocate de decesul spectatorilor din cauza râsului excesiv? Azi pare bizar, dar atunci asigurarea a apărut pe fondul unei relaxări a spațiului cultural european. În a doua jumătate a secolului al 19-lea divertismentul de masă bazat pe amuzament – comedie, operetă, vodevil, café-concert, etc. – s-a dezvoltat extraordinar. Au apărut primele mari vedete ale comediei, iar impactul sketch-urilor era mult mai mare decât în zilele noastre. Era o foame de distracție și râs de proporții nemaiîntâlnite.  Asigurarea era deci o răspundere civilă. Ea acoperea în principiu costurile legale (cu avocați, cu taxe judiciare, etc.), costul cu PR-ul (presă, restabilirea reputației) și costuri, după caz, medicale (ambulanță, tratament) sau funerare.

O întrebare apare: râsul excesiv poate fi fatal? Răspunsul medical este că ”da”. Iată pe scurt câteva cauze:

– Asfixiere. De regulă în combinație cu o boală preexistentă (poate o slăbire a organismului cauzată de CoViD?!), râsul necontrolat poate duce la dificultăți majore de respirație.

– Anevrism. O arteră din creier riscă să se rupă în cazul în care cineva râde spasmodic o perioadă mare de timp.

– Crize epileptice gelastice (1). Criza gelastică este un tip rar de convulsii care implică o explozie bruscă de energie, de obicei sub formă de râs.

– Crize de astm.

– Sincopa (leșinul). În sine sincopa nu este fatală, dar în cădere există riscul unor loviri cauzatoare de moarte.

– Stop cardiac. Tot în combinație cu anumite pre-existențe, râsul excesiv poate provoca stop cardiac.

Există cel puțin un caz cunoscut de deces din cauza râsului excesiv. În 1975 (2) un zidar din Norfolk pe nume Alex Mitchell a făcut o ciză cardiacă fatală în timpul vizionării unui sitcom comic, după mai bine de 30 de minute de râs necontrolat.

(1) Termenul vine din grecescul gelos (γέλος), râs.

(2) https://www.bbc.com/news/uk-england-18542377 

Pentru orice detalii suplimentare, inclusiv despre o asigurare râs, nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider