asigurare și însurătoare

ISTORIE ASIGURĂRI: DESPRE ASIGURARE ȘI ÎNSURĂTOARE

Asigurare și însurătoare. În spațiul latinofon (plus cel anglo-saxon), etimologic, ”asigurarea” provine dintr-un cuvânt din franceza veche ”ensurer”, un angajament de căsătorie. ”En” (a face) + ”seure” (sigur). Interesant că acest nucleu semantic se păstrează în limba română unde avem în uz familia de cuvinte a verbului ”a însura”. ”Însurătoarea”, similar cu polița de asigurare, este o promisiune pe care o faci, un contract cu clauza de ”la bine și la rău” inclusă. Teoretic cel puțin, căsătoria înseamnă intrarea în-siguranță în protecția (juridică, de statut, de clan, etc.) pe care familia ți-o dă.

Straturile semantice așezate în timp au făcut ca legătura de semnificație să nu mai fi una evidentă. Cuvântul a fost preluat în uzajul juridic medieval legat de siguranța capitalului investit în mărfurile transportate și a ajuns în modernitate. Avem ”insurance” în engleză, ”assicurazione” în italiană. ”seguro” în spaniolă și portugheză, ”assurance” în franceză, etc.

O altă intersecție interesantă între însurătoare și asigurare este și folosința inelului de logodnă cu diamant. Vorbim deja de o altă epocă, final de secol 19 și început de secol 20, epoca logodnelor lungi. Statutul și aparența socială aveau o forță socială enormă – gândiți-vă că vorbim de epoca victoriană, a burgheziei așezate de până în primul război mondial, cu tabieturile și pudibonderiile specifice. Inelul de logodnă funcționa ca o asigurare – fiind foarte valoros putea compensa într-o oarecare măsură evenimentul nedorit al ruperii la un moment dat a logodnei. După primul război mondial, odată cu valurile de emancipare ale femeilor și cu scăderea în intensitate a presiunii sociale legate de mariaj, inelul de logodnă devine, așa cum e și în zilele noastre, un accesoriu estetic (romantic?), secundar un simbol al statutului și deloc o asigurare.

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurare și însurătoare, nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider