ASIGURAREA CÂINILOR PERICULOȘI

ASIGURAREA CÂINILOR PERICULOȘI

În România asigurarea câinilor periculoși este obligatorie (conform OUG 55/2002). Câți oare din posesorii de rase considerate de risc (1) au însă încheiată o astfel de poliță? Mie mi-e limpede că dacă nu există nicio coerciție (prin aplicarea de sancțiuni) vom avea parte în continuare de o tratare ”à la légère” a subiectului. Sancțiuni de fapt există (de până la 1500 lei) dar, cum e la noi, legea nu se aplică. Totuși, scriu aceste rânduri pentru că am credința că printre posesorii de câini cu potențial agresiv există și oameni responsabili. Lor mă adresez.

Ce face asigurarea câinilor periculoși? Este o asigurare de răspundere civilă. Protejează financiar proprietarul câinelui de eventualele daune pe care câinele le produce unor terți. Și riscul unor astfel de daune apar în multe ocazii. Prin încheierea unei asigurări se acoperă în limita sumei asigurate:

a. Distrugerea sau avarierea bunurilor unor terți

b. Vătămările corporale aduse unor terți

c. Cheltuielile de judecată și sumele cu titlu de daune-interese pe care asiguratul trebuie să le plătească unor terți

Important! Codul civil stabilește că proprietarii sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de animale, chiar și în cazul în care acestea au scăpat de sub paza lor. Dacă direcția de civilizare a societății noastre se păstrează, proprietarii de câini agresivi și periculoși vor înțelege utilitatea unei astfel de asigurări mai ușor. 

(1) Avem 2 categorii de rase de câini în lege: categoria I (pentru care asigurarea este obligatorie): câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor și categoria a II-a (pentru care asigurarea este opțională): câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp  0769955776  sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider