Amânarea deciziilor este unul din comportamentele dăunătoare cel mai des întâlnit. Paradoxal, totul pleacă de la un mecanism psihic de apărare. Mintea nu e sigură de rezultatele din viitor ale unor acțiuni imediate și atunci amână. Suntem ființe care amână și asta dintotdeauna. Copiii amână să le dea vești proaste de la școală părinților, vânzătorii amână să dea telefoane prospective, managerii amână să ia decizii dure dar salutare, etc. Când trebuie să încheiem o asigurare facultativă, ce credeți, prima tendință este aceea a lui nu-acum-mai-încolo. E bine ce spui dar mai stăm puțin, să ne gândim, etc.
Acel ”să ne gândim” înseamnă cel mai adesea numai amânare, amânare pur și simplu. Obiecția principală este cea legată de preț, oricare ar fi el, coroborat cu minimizarea riscurilor potențiale. Conceptul de bază este că ”nu mi se întâmplă mie” sau ”nu mi se întâmplă mie în viitorul apropiat”. Deși totul e joc de probabilități, riscul fiind viitor și deci abstract, avem tendința să îl percepem ca fiind derizoriu. Ceea ce de multe ori e extrem de greșit.
Dacă vreți, se poate merge analog cu raționamentul de tip pariului lui Pascal cel legat de existența divinității. Asigurare facultativă înseamnă că aleg să plătesc un preț mic raportat la valoare pe care vreau să o asigur. Dacă nu se întâmplă nimic (NB, ceea ce e dorit) atunci am plătit degeaba o sumă mică. Dacă se întâmplă, riscul de a pierde o sumă mare de bani este anihilat. În cazul invers, dacă NU sunt asigurat, nu plătesc acele sume relativ mici lunar/ trimestrial/anual . Dar în caz că se întâmplă un eveniment nedorit, povara financiară este enormă și destabilizează bugetul personal (sau al firmei). Mai mult, o serie de riscuri sunt, pe măsură ce trece timpul, din ce în ce mai mari. Riscul de îmbolnăvire (1), riscul de cutremur, riscul de accident pe care un biciclist/trotinetist îl are, etc., fac parte din acestea. Tipul de pariu pe care îl fac cei care se asigură e unul contrar hazardului implicat de jocurile de noroc (2).
Un lucru mai împărtășesc, din experiența personală. Pentru componentele în care eu sunt asigurat privat (auto, sănătate, accident, locuință) sunt foarte liniștit. Vă garantez că protecția pe care ți-o dă o asigurare facultativă pe care o ai încheiată este și una psihică. Vă invit deci să aveți curaj și să pariați corect, vă voi va sta la dispoziție întotdeauna cu cele mai bune soluții.
(1) Costurile medicale sunt mari și cresc an de an (ceea ce se cheamă inflație medicală). Dacă îmbolnăvirea este gravă, costurile sunt enorme, fiecare a văzut pe rețele sociale apeluri de colectare de fonduri cu scop medical.
(2) Dacă nu ne asigurăm e ca și cum am juca ruletă rusească cu gloanțe din ce mai multe în magazie.
Error: Contact form not found.