Asigurarea privată de sănătate

DIN NOU DESPRE ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE

Asigurarea privată de sănătate.  Mai mult decât un subiect, avem o temă care este și va fi din ce în ce mai de actualitate. În Februarie avem Luna Asigurărilor de Sănătate. Este o mișcare foarte bună: cu cât noi cei din industria asigurărilor vom discuta mai mult despre acest subiect foarte important, cu atât va fi mai bine. Iar pentru mine, unul din principalele scopuri conexe business-ului propriu-zis este să contribui într-o  manieră consistentă la crearea unui ”cerc virtuos”, al unor oameni preocupați de propria lor protecție care să ceară și implicit cărora să li se ofere produse și servicii din ce în ce mai bune.

În România cifrele indică, evident, că sunt foarte multe de făcut. Am citit recent mai multe statistici făcut de Uniunea Europeană (1). Dau mai jos doar doi indicatori:

  • Cea mai mică pondere din PIB alocată sănătății din Uniunea Europeană – 5,2% (Germania și Franța au 11,3%, iar vecinii noștri Bulgari au 8,1% din PIB)
  • Cele mai mici cheltuieli medicale de prevenție din Uniunea Europeană – echivalentul a 8 Euro pe an per locuitor.  

Statisticele sunt la nivel de țară; unele făcute strict pe zonele urban dezvoltate ar avea ușor alți parametrii. Problema de fond rămâne totuși. Sub-finanțare coroborată cu lipsa unei educații sanitare minimale la nivelul populației. 

Mi se pare evident că soluția (cel puțin cea care ne e la îndemână) stă în ranforsarea sistemului privat de sănătate. Iar asta se face prin existența a cât mai multor asigurați în sisteme private. Grija ar trebui să fie atât individuală (ce pot face eu pentru mine și familia mea?) cât și colectivă, la nivel managerial (cum pot avea un mediu sănătos în firma pe care o conduc?). Pentru ambele zone deja sunt disponibile produse foarte bune. Multe din asigurările private de sănătate deja oferă la prețuri accesibile serviciile medicale în ambulatoriu nelimitat, iar spitalizarea o decontează pentru sume mari (2). Iarăși, important, unei asigurări private de sănătate i se pot adăuga pachete de prevenție, de sarcină și naștere, de boli grave, etc.

Majoritatea covârșitoare a clienților care au beneficiat de o asigurare privată de sănătate nu s-ar mai întoarce să renunțe la protecția ei. Important este, tot ca în cazul statelor, să conștientizăm ce buget alocăm noi pentru sănătate. Iar ”noi” poate să însemne noi ca indivizi, noi ca familie, noi ca manageri responsabil de execuția bugetară a companiei. Dacă nu avem acest mod pragmatic de a gândi și viețui, de multe ori cheltuielile cu sănătatea sunt disruptive. 

(1) Le puteți găsi https://ec.europa.eu/eurostat/web/health  

(2) Produsele individuale de regulă au partea de spitalizare cu sume asigurate mai mari decât cele de grup (merg până la 150 000 lei sau chiar 200 000 lei pentru pachetele oncologice). Principalul motiv este că în produsele de grup consecințele bolilor pre-existente sunt adesea preluate în riscurile asigurate. 

Pentru orice detalii suplimentare despre Asigurarea privată de sănătate nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/Signal/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider