asigurări de stat

CÂND ASIGURĂRILE ERAU MONOPOL DE STAT – ADAS

Acesta este un articol de istorie a asigurărilor. Deși am opinii ideologic bine formulate, rândurile de față vor fi numai o descriere a faptelor. Este pe scurt despre momentul în care asigurările au devenit asigurări de stat, în perioada comunistă.

Până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, piața asigurărilor din România era una efervescentă. Apoi, dată fiind sporirea gradului de risc și a greutății cu care capitalul putea circula, domeniul a intrat într-o fază de constricție. Dar chiar și așa, la finalul războiului (în 1945) operau peste 10 companii autohtone și 5 filiale ale unor asigurători internaționali. Și apoi a venit anul 1948, anul naționalizării comuniste.

Primul an a fost unul dificil. După ce toate companiile până atunci private au devenit stat, s-a constatat că lucrurile sunt dificil de pilotat eficient. Realitatea e că cei de aici nu aveau Know-how-ul managementului de tip socialist. Așa că în August 1949 (1) s-a înființat primul colos, o asociere româno-sovietică, care a înglobat toate companiile de asigurări într-o umbrelă unică: SOVROMASIGURARE (2).

Următorul an relevant este 1952, când se înființează compania de asigurări cu capital integral autohton, cea care avea să domine din poziție de monopol piața până în 1990, ADAS – ADministrația Asigurărilor de Stat. E interesant că acum, la mai bine de 30 de ani de la dispariția de facto, multă lume se referă încă la asigurări cu titlul generic ADAS.

ADAS a fost o intreprindere aflată sub subordonarea directă a Ministerului Finanțelor. Oferta era de asigurări auto, de bunuri, de viață și accident, chiar și răspunderi civile. A existat o dezvoltare intensivă în sensul că, dacă în primul deceniu accentul a căzut pe asigurările obligatorii, apoi piața asigurărilor facultative a cunoscut o permanentă dezvoltare – parcul auto a crescut constant, populația a început să achiziționeze bunuri de o valoare mai mare și au încheiat asigurări de incendiu, etc. Evident că erau și ceea ce am numi azi asigurări corporate, mai ales în zona rurală (CAP-uri, IAS-uri, etc.)

Finalul ADAS a fost la un an după revoluție, în Decembrie 1990, când societatea s-a desființat și asset-urile și personalul au fost îmărțite între 3 societăți pe acțiuni nou create: 1. ASIROM 2. ASTRA și 3. CAROM.

(1) Decretul 362 de lichidare al celor 13 companii de asigurări românești și o reprezentanță s-a publicat la 1 Septembrie 1949

(2) Sovromurile au fost o serie de companii înființate de către sovietici în România prin care pe de-o parte asigurau controlul direct al economiei, pe de alta erau cea mai simplă metodă de transfer al metodelor de organizare și de lucru comuniste.

Pentru orice detalii suplimentare despre istorie asigurări de stat nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider