Atac cibernetic Garmin

ATAC CIBERNETIC GARMIN

Atac cibernetic Garmin. Utilizatorii de device-uri Garmin au observat că de vreo săptămână (final de Iulie 2020) aplicația nu mai e funcțională, nu se mai sincronizează datele, nu mai ai disponibile rapoarte, nimic. Ce s-a petrecut a fost unul din cele mai de impact atacuri cibernetice de tip ”ransomware” (1). 

Cei responsabili sunt se pare o grupare de hackeri ruși auto-intitulați “Evil Corp”. Pentru leaderul lor (Maxim Iakubeț) FBI oferă una din cele mai mari recompense – 5 miloane de USD.  Cazul e cu atât mai complicat pentru că nu se știe dacă au și fost sustrase date sau dacă atacul a presupus doar în-criptarea informațiilor. În principiu cei de la ”Evil Corp” nu au un interes pentru extracția de date din sistemele atacate. Totuși, cele pe care Garmin le colectează sunt extrem de sensibile – multe sunt date care țin de sănătatea utilizatorilor device-urilor lor și asta le face potențial extrem de valoroase.

Cei de la Garmin au plătit 10 milioane de USD și ușor ușor se reîntorc la normal. Criza prin care vor trece însă va fi una profundă – în principal una de încredere. 

Cazul Garmin ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru orice companie care are expunere la internet – deci practic orice companie corect-funcțională din România. Există pe piață produse de ”cyber insurance” foarte bune: corect dimensionate ca preț și cu acoperi salvatoare în caz de incident cibernetic. Țineți cont că activitatea infracțională on-line este într-o creștere aproape exponențială – mai ales acum, că sunt anumite fricțiuni geo-politice între SUA, UE, China, Rusia, Iran, etc. – nu mai vorbim de pirați, ci de corsari cibernetici. 

Pentru orice detalii suplimentare despre atac cibernetic Garmin, asigurări cibernetice (Cyber insurance), nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

(1) ”Ransomware”-ul este un soft care, odată instalat pe dispozitiv (desktop, laptop, mobil sau chiar o întreagă rețea – cum a fost în cazul Garmin) criptează datele făcându-le inaccesibile proprietarului. De obicei atacatorii cer o răscumpărare pentru a trimite cheia de de-criptare.

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider