cel mai vechi asigurător

ISTORIE ASIGURĂRI – CEL MAI VECHI ASIGURĂTOR DIN AMERICA ÎNCĂ OPERAȚIONAL

Știați că cel mai vechi asigurător din SUA încă operațional a fost fondat de însuși Benjamin Franklin în 1752?

Numele oficial era ”Philadelphia Contributionship for the Insurance of Houses from Loss by Fire”. Avem din nou același tipar al apariției companiilor de asigurări din epoca modernă: încep prin a oferi protecție împotriva incendiilor. Atunci, poate într-o mai mare măsură decât în prezent, incendiul era cea mai mare amenințare asupra proprietății pe timp de pace.

La început compania a fost una mutuală (1), apoi din 1768 a devenit o societate pe acțiuni având ca obiectiv profitul.  Foarte interesant este că Franklin a avut o abordare ”avant la lettre”, foarte modernă, instituind în premieră anumite principii de funcționare care acum fac parte din organizarea curentă a asigurătorilor. ”Philadelphia Contributionship”:

  • A introdus în fluxul de lucru obligativitatea efectuării inspecțiilor de risc ale proprietăților care urmau să intre în asigurare
  • A gândit planuri tarifare diferențiat în funcție de evaluarea riscurilor; pentru prima dată o companie a refuzat intrarea în asigurare a anumitor proprietăți (cum ar fi fost cele extrem de inflamabile) sau a ajustat prețul în funcție de materialul de construcție sau de amplasamentul clădirii, etc.
  • A provizionat, a stabilit o rezervă financiară din care să achite daunele mai mari.

Cu titlu anecdotic menționez că primul sediu al companiei avea să fie de abia la 83 de ani de la înființare, în 1835. Până atunci întâlnirile de bord se făceau în diverse cafenele din Philadelphia. 

(1) Societățile mutuale de asigurări sunt o formă de organizare juridică non-profit, în care asigurații sunt și asigurători. De obicei acest tip de organizare, puțin spre deloc folosit în România, este agreat în special de anumite branșe profesionale care se asigură ”intern” de anumite riscuri specifice. 

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări, inclusiv despre cel mai vechi asigurător din SUA, nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider