Bună vecinătate

ASIGURAREA LOCUINȚEI: CLAUZA DE BUNĂ VECINĂTATE

O asigurare a locuinței te protejează și de eventualele daune pe care ți le pot provoca vecinii. Inundația cu apă de conductă e cel mai des întâlnit astfel de scenariu. Dar nu singurul, și în niciun caz cel mai costisitor. Ca exemplu, un incendiu transmis de la un apartament vecin (sau de la o casă aflată în apropiere) poate produce o daună foarte mare, poate chiar totală. În mod firesc, în aceste cazuri, asigurătorul care te protejează își va recupera pierderea de la vinovat. Ce facem totuși în cazul în care cei din jur ne sunt oameni apropiați, de bună calitate, pe care nu am vrea să îi încărcăm în cazul nefericit în care ne produc în mod neintenționat pagube (1)? Pentru acest scenariu există disponibilă de la 1 Martie 2022 o așa numită clauză de bună vecinătate, pe care liderul asigurărilor de locuințe din România a introdus-o drept clauză opțională a contractelor facultative.

Ce face această clauză de bună vecinătate? Prin excepție de la condițiile privind asigurarea locuinței cu extra acoperiri, asigurătorul este de acord să renunțe la dreptul de regres împotriva celor vinovați de producerea daunei în limita sumei menționată în polița de asigurare. Clauza nu se aplica în cazul în care a exista o cercetare penală în curs referitoare la evenimentul asigurat sau la cauza producerii acestuia sau a fost stabilită vinovăția penală a persoanei responsabile de producerea prejudiciului.

(1) În mod normal, dacă vinovatul ar avea o poliță facultativă a propriei sale locuințe, aceasta ar avea și o clauză de răspundere civilă pe care s-ar deconta daunele produse. Dar chiar și așa, se pot produce pagube a căror valoare să depășească limita de răspundere.

Pentru orice detalii suplimentare despre clauza de bună vecinătate a unei asigurări de locuințe nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau pe email adrian@teasiguricuAdrian.ro

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider