Dauna HMS Lutine

PRIMA MARE DAUNĂ MARITIMĂ PLĂTITĂ ȘI COLOPOTUL DE LA LLOYD`S

E limpede, cu excepția polițelor cu acumulare, de o asigurare cel mai bine să nu beneficiezi. Dauna este stresantă, cronofagă, te scoate din rostul firesc al vieții. Dacă totuși se întâmplă, protecția dată de o asigurare poate fi cu adevărat salvatoare, mai ales în cazul daunelor mari. 

În 1799 vasul HMS Lutine se scufunda într-o furtună în Marea Nordului, pe lângă insulele Friziane. Marfa transportată era aur echivalent a 1,2 milioane lire Sterline (1) expediată către Hamburg, probabil salariile trupelor engleze încartuite în Olanda de Nord (2). Încărcătura era asigurată la Lloyd`s (3) iar dauna a fost plătită în 2 săptămâni. Mă gândesc că rapiditatea cu care asigurătorii de secol 18 au rezolvat problema este extraordinară, comparativ cu ce se întâmplă în zilele noastre.

Ulterior, pe parcursul secolelor 19 și 20, au fost mai multe încercări de recuperare a încărcăturii, ceea ce s-a reușit numai parțial. În Iulie 1858 a fost recuperat, printre altele, clopotul de 48 kg al HMS Lutine (4). Acest clopot a fost dus la sediul Lloyd`s, unde se află în camera de subscriere până în zilele noastre. El a fost folosit pentru a anunța pierderea unei nave sau întoarcerea neașteptată a uneia crezută dispărută. Pentru că a apărut o crăpătură pe clopot, practica baterii lui a încetat – ultima oară a sunat în 1979 pentru a anunța o pierdere și în 1989 pentru întoarcerea unei nave dispărute.

(1) Aproximativ 130 milioane de lire actuale

(2) Era evident perioada războaielor revoluționare dintre Franța republicană (încă) și coaliția anglo-pruso-austro-rusă.

(3) Am scris despre asigurările maritime și Lloyd`s https://www.teasiguricuadrian.ro/asigurari-maritime/

(4) Istoria navei este fabuloasă în sine. Inițial navă franceză, HMS Lutine a fost preluată de englezi la asediul orașului Toulon din 1793. Clopotul are gravat un alt nume de navă ”St. Jean”, probabil fiind pus așa încă din prima perioadă, cea franceză.

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări, nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider