De ce asigurări? De daune ar fi răspunsul scurt (dar cuprinzător). Daunele sunt mai mereu ”lebede negre”, apar când și în zone în care nu le aștepți. Problema e că atunci când apar pot fi devastatoare. Iar asigurările protejează, măcar și doar de impactul financiar, ceea ce nu e puțin lucru.
Un important asigurător din România (1) a avut excelenta idee de PR în a comunica cele mai mari daune plătite de ei în anul 2020. Sumele sunt, vorba cronicarului Miron Costin, de ”să sparie gândul”. Cea mai mare din ele este pentru o poliță de Property, unde au acoperit pentru o explozie a unei fabrici nici mai mult nici mai puțin de 38 milioane de lei (mi-e clar că dacă nu aveau asigurare era direct faliment). Apoi, tot pe același tip de poliță au mai decontat 2 milioane de lei pagube produse de un incendiu într-o hală de producție, alte 2 milioane de lei pentru niște hidrocentrale luate de o viitură, etc.
Veți spune că sigur, daunele de mai sus sunt mari pentru că sunt ale unor persoane juridice. Nu vă contrazic, dar nici nu sunt de acord cu un asemenea punct de vedere. Spre exemplu, dacă conduceți auto. Pentru RCA (deci genul de daune pe care din neatenție le puteți provoca și dvs.) asigurătorul nostru a plătit în 2020 cele mai mari daune astfel: 5 milioane de lei pentru o vătămare produsă pe o trecere de pietoni, 2.8 milioane de lei pentru o altă victimă a unui accident rutier și 2 milioane de lei pentru daune produse unei locomotive prin forțarea trecerii de cale ferată (cum era mașina vinovatului urmare a aceste forțări ne putem numai imagina).
Mai avem o categorie de daune mari, la locuințe – și țineți cont că în 2020 nu a fost încă niciun cutremur major! 400 000 de lei daună provocată de incendiu 300 000 de lei pagube făcute de o viitură, 300 000 de lei un alt incendiu la o vilă, 150 000 lei o daună făcută de o alunecare de teren. Chiar și asigurările de călătorie au protejat clienții cu sume importante – 200 000 și 170 000, 140 000 de lei decontați pentru călători în USA, 100 000 de lei o fractură la ski în Austria, etc (daune mai mici pentru că anul trecut nu a fost tocmai anul voiajelor).
În comunicarea făcută de asigurătorul nostru lipsește o categorie importantă de daune (pasibile de a fi cele mai mari), anume cele suportate de asigurările de viață și asigurările de sănătate – nu are asemenea produse în portofoliu. Aici avem, iarăși, daune plătite foarte mari. În cazul asigurărilor de sănătate cu componentă oncologică (de exemplu) sau al asigurărilor de viață cu sume asigurate mari, plățile sunt extrem de mari. S-au decontat tratamente în spitale din occident de zeci și chiar sute de mii de euro.
De asta spun, încheind circular, de ce asigurări? Pentru că e bine să aveți cât mai multe componente esențiale ale vieții voastre protejate de umbrela asigurărilor. Asta pentru că #asiguratErelaxat.
(1) E vorba de Omniasig, parte a grupului VIG
Pentru orice fel de Asigurări nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.