decontare directă, o struțo-cămilă?

DECONTAREA DIRECTĂ, O STRUȚO-CĂMILĂ?

În  2017, când acest serviciu auxiliar RCA a apărut pomenit în Legea 132/2017, au fost destule discuții în rândul oamenilor de asigurări dacă e nevoie de decontare directă. Părerile au oscilat, în cele din urmă învingând rațiunea comercială: e bun, până la urmă mai avem un produs pe care să îl punem în portofoliu.

Ce face totuși decontarea directă? E vorba o clauză suplimentară (cu cost minimal) a poliței RCA. De fapt e un regres RCA. Dacă ești implicat într-un accident în care nu ești vinovat, poți repara vehiculul pe RCA-ul tău, urmând ca asigurătorul tău să se regreseze împotriva companiei RCA a vinovatului (1). Sună bine, dar întrebarea legitimă e dacă companiile de asigurări care vând RCA sunt toate avizate de ASF, controlate și asumat respectând legea, ce rost mai are un astfel de produs? 

Pare că este o struțo-cămilă a asigurărilor auto. Dar România este țara dublei negații, aici mai puțin binele e în mod paradoxal de multe ori un bine mai mare. Realitatea de la firul ierbii în industria asigurărilor e că sunt companii mai bun platnice și altele mai rău, chiar dacă subiectul e banalul RCA. De multe ori prezența decontării directe poate fi salvatoare de timp, nervi și buget. Au fost chiar și clienți care aveau Casco încheiat pe mașinile lor (cu clauză de regres RCA) și care au ales să încheie și o decontare directă. Motivul a fost acela al prezervării daunalității mici (”de ce să îmi stric Casco?”)

Închei cu o considerație asupra conceptului însuși de ”struțo-cămilă”. Primul gând care îți trece prin cap este că face referire la ceva himeric, la o uniune absurdă a unor contrarii (zoologice). Și totuși, în mod banal, numele științific al struțului tocmai ăsta este, ”struthio camelus. Ceea ce pare deci exotic și imaginar, e în fapt foarte concret, ba chiar banal. Și în anumite circumstanțe, chiar folositor.

(1) Eu cred că un neajuns a ceea ce înseamnă ”decontare directă” este că se limitează prin condiția ca ”ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului”. 

Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp  0769955776  sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider