DRONE ȘI ASIGURĂRI

DRONE ȘI ASIGURĂRI

Drone și asigurări. Industria asigurărilor este una care deja folosește dronele în mod constant. Iar studiile arată că tendința este una de creștere. Principalele motive sunt că 1. odată cu folosirea dronelor, colectarea datelor este îmbunătățită (ceea ce reduce costurile operaționale pentru asigurători) și 2. se pot instrumenta mai ieftin și mai rapid multe din dosarele de daună, mai ales cele imobiliare, agricole sau industriale.

Un studiu Deloitte (1) arată că în 2018 deja 17% din folosirea profesională a dronelor era făcută de companii de asigurări. Aceeași analiză indică atât direcțiile de dezvoltare și beneficiile cât și riscurile care sunt implicate. Se estimează că până în 2022, numai pe piața din SUA folosirea dronelor va aduce economii de circa 7 miliarde USD. Cum?

  1. Folosirea dronelor ușurează determinarea riscurilor. De exemplu evaluarea aeriană a unei proprietăți face vizibile o mare parte a vunerabilităților și deci facilitează luarea de măsuri preventive eficiente, care să scadă costul riscului.
  2. Dronele facilitează monitorizarea dezastrelor naturale prin rapiditatea cu care se pot pune în funcțiune și prin costul de operare și depozitare redus.
  3. Identic, cu ajutorul dronelor inspecțiile de risc se pot face rapid și la costuri foarte mici.
  4. Instrumentarea dosarelor de daună se face mai rapid și fără implicarea pe teren a unor specialiști costisitori. 
  5. Folosirea dronelor scade incidența fraudelor – o dronă poate ajunge imediat ce o daună este avizată să verifice locul producerii ei. 
  6. Nu în ultimul rând, crește siguranța celor implicați în procesul de evaluare a unui accident (inspectorii de daună) 

Riscurile țin tot de zona hiper-tehnologiei. În principal o dronă poate fi ”hack”-erită – deturnată, sau să i se dea o poziție GPS greșită, etc. sau să fie poarta de intrare a unui atac cibernetic. O altă categorie de riscuri implicate de folosirea dronelor de către companiile de asigurări ține de cadrul legal inexistent încă și de faptul că anumite scheme organizaționale și procese de lucru trebuie regândite.

Viitorul pare că e al tehnologiilor și al oamenilor ”incrementați”.

Pentru orice detalii suplimentare despre drone și asigurări, nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

(1) ”Insurance industry drone use is flying higher and farther”

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider