Etimologie Casco

CASCO: DOUĂ POSIBILE ETIMOLOGII

Etimologie Casco. E vorba de cea mai cunoscută asigurare facultativă. Altminteri Casco este și cea mai răspândită la noi în România (1) și implicit cea care generează cele mai mari încasări – atât pentru asigurători ca încasări de prime, dar și pentru clienți, ca daune plătite (2).

Dar de unde vine numele ”CASCO”? Fiind preocupat atât de partea de istorie a asigurărilor cât și de cea a cuvintelor, am decis să fac ceva cercetări pe subiect. În mod ciudat, lucrurile nu sunt clare. Sunt prezentate două surse radical diferite pentru acest tip de asigurare, una de sorginte anglo-saxonă, cealaltă latin-spaniolă. Probabil că o cercetare serioasă (o arheologie conceptuală) ar clarifica. Mie mi se par interesante ambele, așa că le scriu aici și las cititorul să decidă, ca într-un film cu finalul votat de telespectatori, care e cea corectă. Oricare ar fi, termenul este larg răspândit în mai multe limbi (3).

Filiera etimologică anglo-saxonă este, cum altfel, exactă și prozaică. Conform ei, Casco vine din ”Casualty and Collision” (accident și coliziune). Adevărat, cele mai frecvente daune care implică autovehicule sunt cele provenite din accidente și coliziuni. Este dacă vreți, riscul principal, cel de la care au plecat asigurările facultative pentru vehicule. Celelalte riscuri s-au adăugat pe parcurs (furtul, vandalismul, fenomenele atmosferice, etc.).

Filiera etimologică latin-spaniolă are un farmec poetic. Casco ar veni din termenul spaniol pentru ”carenă”, corpul, carcasa navei. Pentru transporturile maritime erau asigurări Cargo (marfa transportată) și Casco (nava propriu-zisă). De aici, prin extensie, avem preluarea terminologică, aceea de asigurare a caroseriei autovehiculelor. 

(1) În România la finalul anului 2019 erau active peste un milion de polițe Casco.

(2) Tot în 2019 primele de Casco încasate au fost de 2,31 miliarde de RON, iar daunele plătite de 1,72 miliarde RON.

(3) Printre altele termenul ”casco” sau ”kasko” se folosește în Olanda, Italia, Austria, Elveția, Germania, Rusia, etc.

Pentru orice detalii suplimentare legate de Etimologie Casco nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider