Franz Kafka

FRANZ KAFKA la GENERALI

”Într-o bună dimineață, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare.” Franz Kafka (1)

Se cunoaște mai puțin că unul din scriitorii esențiali ai secolului 20, influent inconturnabil atât la nivel stilistic / ca manieră de a face literatură cât și ca tematică, Franz Kafka (2) a lucrat în domeniul asigurărilor, ca jurist. Cariera în asigurări și-a început-o în 1907, la Assicurazioni Generali, unde a stat spre 2 ani. Conform CV-ului (3) a fost a prima lui slujbă adevărată. Apoi avea să rămână în domeniul asigurărilor până spre finalul vieții. La un moment dat prin 1908 Kafka scria: “În birou. Sunt la Assicurazioni Generali, dar nutresc speranța de a sta într-o zi pe un fotoliu în țări îndepărtate, uitându-mă pe ferestrele biroului spre câmpurile de trestie de zahăr sau cimitirele musulmane. Industria asigurărilor mă interesează foarte mult, chiar dacă pentru moment munca mea este tristă”

Perioada petrecută la Generali a fost una tensionată, fapt ce transpare din anumite scrisori ale lui Kafka și din celebra ”Scrisoare către tata” (4). Este foarte posibil ca în acești primi ani de job să i fi accentuat anumite dezechilibre, pe care cu siguranță că le avea. Dezechilibre care aveau să ducă către ceea ce noi acum numim univers kafkian.  

(1) Fraza ce deschide nuvela ”Metamorfoza” https://www.bibliotecapemobil.ro/content/scoala/pdf/Metamorfoza_-_Franz_Kafka.pdf 

(2) Născut în 1883 în Praga într-o familie tipic burgheză – tatăl lui era comerciant – Kafka a crescut într-un mod tensionat.

(3) Din CV-ul pe care Fran Kafka l-a depus pentru angajarea la Generali: ”M-am născut la 3 iulie 1883 la Praga […] După susținerea examenului final de stat, la 1 aprilie 1906, am intrat în cabinetul avocatului Richard Löwy […] ca stagiar. În iunie, am susținut examenul de stat și în aceeași lună am obținut diploma în drept. […]  La 1 octombrie 1906 am început practica judiciară, care s-a încheiat la 1 octombrie 1907”

(4) Publicată la noi la Humanitas în traducerea lui Mircea Ivănescu în 2016. La pagina 40 apare: ”la Assicurazioni Generali […] i-am explicat directorului demisia mea […] prin faptul că nu mai puteam suporta insultele, care de altfel nici nu se îndreptau direct împotriva mea”

Pentru orice detalii suplimentare despre istorie asigurări  nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider