Cea mai mare indemnizație

FURTUL DE LA KUNSTHALLE SCHIRN ȘI ASIGURĂRILE

Asigurarea operelor de artă este o practică comună, cel puțin în Occident (1). Normal că din când în când apar și daune, din care unele spectaculoase. Cea mai mare indemnizație plătită de un asigurător pentru un furt al unor picturi a fost de 24 milioane de lire sterline.

Istoria s-a petrecut în 1994 în Germania când s-au furat 3 picturi (2) de la galeria Kunsthalle Schirn din Frankfurt. Deși hoții au fost prinși relativ rapid (doi spărgători și un curator de artă), picturile nu au putut fi recuperate – s-a vorbit în presa vremii de o comandă dată în conexiune cu lumea interlopă ex-iugoslavă. Astfel asigurătorii au fost obligați să plătească indemnizația către proprietarii picturilor.

Povestea nu s-a oprit aici. Au urmat ani de negocieri între proprietarii tablourilor și cei care au comandat furtul, negocieri finalizate în 2002 și 2003 prin plata unor răscumpărări – 2 milioane Euro pentru cele 2 din tablouri și 250 000 Euro pentru celălalt.

(1) Scriu asta pentru că am discutat cu mai mulți colecționari de artă din România – care au lucrări extrem de valoroase – care nu au asigurări.

(2)  Erau 2 picturi de Turner aprținând galeriei Tate din Londra și una a unui prictor romantic german, Caspar David Friedrich

 

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări de artă (chiar dacă nu e vorba de cea mai mare indemnizație plătită), nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider