istorie asigurări de viață

Cum au apărut asigurările de viață

Istoria omenirii poate fi înțeleasă și ca o permanentă luptă împotriva incertitudinilor – un fel de  istorie asigurări de viață. Șamanii, oracolele, ghicitorii, magii etc au fost forme prin care oamenii au încercat să între-vadă în viitor și să se protejeze de neprevăzut. Fastul și nefastul au acționat ca doi poli imaginari între care existența a pendulat milenii.

O abordare rațională apare de-abia în secolul 17. Francezul Antoine Gombaud, Chevalier de Méré, om de viață și mare cartofor, și-a pus în 1654 problema calculării matematice a probabilității ca două zaruri să pice în pereche de 6-6. Chestiunea a fost preluată de Blaise Pascal și de Pierre de Fermat care au fost primii care au demonstrat că probabilitățile sunt determinabile matematic.

În perioada ce a urmat în Europa lumea s-a distrat cu calculul diverselor probabilități, inclusiv cea a speranței de viață a diverselor populații. Și aici avem o ironie istorică. Deși biserica s-a opus dintotdeauna practicilor mantice (1), tocmai tabelele cu nașteri și decese pe care bisericile le țineau riguros au fost cele care au oferit baza de calcul pentru viitoarele asigurări de viață.

Prima proto-asigurare de viață modernă a fost ”tontina”(2). Aceasta era o formă de asociere mutuală în care membrii plăteau pentru ca apoi să ia rente viagere. În cazul morții unui deponent al unei tontine dreptul lui la plată se împărțea către ceilalți membrii. Foarte multe tontine s-au dovedit a fi scheme frauduloase. Mă gândesc că e foarte posibil ca etimologia cuvântului tont să vină de la un jucător în tontină.

Saltul calitativ către ceea ce este și astăzi o de asigurare de viață de produce abia în secolul 18.  În 1706 se înființează prima companie de asigurări de viață propriu-zisă, Amicable Society for a Perpetual Assurance Office. În 1766 la Londra ”English Equitable Life Assurance Society” adoptă calcularea primelor de plată ca procent al speranței de viață. E momentul final în care asigurările de viață nu mai au nimic de-a face cu datul în bobi. Baza matematică prin care se determină prima de plată raportată la suma asigurată, face ca predicția să aibă un caracter fundamentat, științific dacă vreți.

(1) Practicile mantice sunt toate formele de încercare de prezicere a viitorului.

(2) Numită astfel după italianul Lorenzo de Tonti

Pentru orice detalii suplimentare despre istorie asigurări de viață nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider