La momentul prezent piața asigurărilor din Japonia este a treia ca dimensiune în lume (sau a patra dacă considerăm UE, cum de fapt și este, ca piață unică). O entitate gigantică care acoperă toate tipurile de asigurări: viață, sănătate și generale. Cu titlu anecdotic, menționez că în Japonia sistemul de pensii private a generat o problemă inversă față de România. Asta în sensul că veniturile bătrânilor sunt foarte mari, comparativ cu cele ale tinerilor noi angajați, iar asta a generat un sentiment negativ (de văzut în sensul ăsta serialul Scams, pe Netflix). Să vedem, pe scurt, o istorie asigurări în Japonia. Vor fi cel puțin două articole.
Evoluția rapidă pe care firmele de asigurări au avut-o în Japonia de după restaurația Meiji (după 1868) a avut rădăcini înainte. Tot timpul o anume conștientizare a precarității vieții a existat în Japonia. O țară predispusă la calamități (cutremure, erupții vulcanice, taifun-uri, etc.) cu oameni predispuși să valorizeze corect viața. Încă din perioada arhaică a Japoniei (în jurul anului 600 e.n.) au existat în agricultură sisteme de ajutor reciproc, un soi de fonduri mutuale prin care fermierii se protejau financiar. Mai târziu, în epoca șogunatului Tokugawa (1603-1867), au apărut forme de asigurare incipiente pentru nave (1), incendiu și chiar viață.
Încă de la începutul perioade moderne în Japonia au apărut și s-au dezvoltat proprii companii de asigurări. Prima a fost fondată la doar 11 ani după restaurația Meiji, în 1879 (Tokio Marine). Mitsubishi și Mitsui au fost la început clienți și apoi au început să fie interesați să investească la rândul lor în produse financiare și de asigurări. Ca peste tot în lume, impulsul major care a contribuit la succesul asigurărilor pe piața niponă au fost asigurările de incendii. Maniera de construcție a caselor tradiționale japoneze (mult lemn și hârtie) făcea ca propagarea incendiilor să fie violentă. Deși existau servicii de pompieri implementate încă din perioada medievală, acestea nu erau suficiente pentru a preîntâmpina apariția de sinistre. Prima companie specializată în asigurări imobiliare și-a început activitatea în 1888 (Tokyo Fire). Până la 1900 erau deja active peste 20 de companii japoneze.
(1) Contractele de transport maritim, ”contractele mării” Kaijouukeoi 海上請負, aveau și un cost adițional al riscului (era cumva ca o asigurare CMR, o răspundere a corăbierului pentru marfa transportată)
Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.