istorie reasigurări

DESPRE ISTORIA RE-ASIGURĂRILOR

Istorie reasigurări. Simplu spus, reasigurările sunt asigurări pe care și le fac asigurătorii. Motivul existenței acestui tip de produse este simplu. În caz de sinistru se produc brusc pagube însemnate. Un cutremur, un incendiu, un uragan, un accident aviatic, etc. și sumele de plată pentru despăgubiri sunt enorme. Există riscul ca despăgubirile să depășească lichiditățile disponibile ale unei societăți de asigurate. Și atunci se apelează la sistemul reasigurărilor.

Diverse forme de reasigurare sunt aproape la fel de vechi ca și asigurările însele. Totuși, prima clarificare explicită într-un cadru legislativ se face în Flandra, la Antwerp în 1609. După, ”reasigurarea” este preluată și apare precizată și în alte zone (Veneția 1705, Hamburg 1731, Bilbao 1738, etc.). Produsele de reasigurare erau vândute de companii de asigurare – cum e și acum, companii de asigurări și reasigurări, otova. 

Propriu-zis, companii de reasigurare de sine stătătoare apar pe la mijlocul secolului 19 în spațiu germanofon (Elveția, Bavaria, Renania-Westfalia, etc.). Primul reasigurător la nivel mondial a fost Cologne Re, înființat în 8 Aprile 1846. Evenimentul care a catalizat apariția companiei din Köln a fost marele incendiu din Hamburg din 1842. Atunci s-a produs un eveniment extrem, similar cu cel din 1666 de la Londra. Focul a pornit de la o fabrică de trabucuri, s-a extins și a ars vreme de 3 zile și 3 nopți făcând ravagii de proporții epice, lăsând aproape 20 000 oameni fără locuințe (1). Tocmai pentru că mulți hamburhezi aveau polițe de locuință, a fost un moment dificil pentru întreaga piața a asigurărilor. Și asta a fost de-click-ul care avea să schimbe modelul de business pentru totdeauna.

În ultima parte a secolului 19 modelul se extinde – apar companii de reasigurare în spațiul german (Bavaria, Elveția) și apoi și în cel anglofon – UK (un set legislativ este adoptat în 1854) și USA (prima companie de reasigurare este în 1890).

Reasigurarea rămâne totuși o treabă nemțească. Chiar și în zilele noastre în top 4 mondial al companiilor de reasigurare, 3 sunt din spațiul germanofon: Munich Re, Swiss Re și Hannover Rück.

(1) S-au mistuit 4000 de case, mai mult de 100 de depozite de marfă, 7 biserici, 2 sinagogi, și alte clădiri publice

Pentru orice detalii suplimentare despre istorie reasigurări, nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider