Cu un an înainte, în 1665 fusese la Londra Anul Ciumei. În 1666 urma să vină un alt sinistru, Marele Incendiu, cel care avea să fie în mod deloc paradoxal, piatra de temelie a asigurărilor moderne. Interesant este că, spre deosebire de plaga anului 1665, în Marele Incendiu nu au fost multe victime umane. Deși Londra a fost devastată, iar pierderile materiale au fost uriașe, numai 6 persoane au pierit în incendiu.
Focul a pornit în noaptea de 2 Septembrie 1666 într-o brutărie de lângă London Bridge. Incendiile erau ceva comun. Se zice că atunci când Primarul Londrei, Sir Thomas Bloodworth a fost trezit să i se spună că a izbucnit un incendiu, ar fi spus “Pish! A woman might piss it out!”. Evident că nu ar fi fost de ajuns. Majoritatea caselor erau de lemn, în mod excepțional nu plouase de foarte multă vreme așa că focul s-a răspândit cu repeziciune. Până pe 4 Septembrie mai bine de jumătate din oraș era distrus. Au ars atunci mai bine de 13 200 de case, 87 de biserici (inclusiv Catedrala St Paul). Se estimează că între 70 000 și 80 000 de oameni au rămas homleși. Londra de până în 1666 era scrum.
Până la urmă, urbanistic vorbind tot răul a fost spre bine. În deceniile care au urmat Londra a fost reconstruită, în mare măsură așa cum o știm astăzi. Pentru locuitorii ei Marele Incendiu a fost o traumă imensă care i-a făcut să se gândească la siguranța viitoare. Așa au apărut primele Companii de asigurări care ofereau polițe care să asigure la incendiu. În 1680 a apărut prima companie de asigurări ”Fire Office”. Un deceniu mai târziu, în 1690, 10% din clădirile londoneze erau asigurate. În 1720 erau subscrise 17 000 de polițe, care însumau prime subscrise suficiente acoperirii integrale a costurilor generate de un alt eventual sinistru similar cu cel din 1666.
Ar mai fi de menționat și faptul că de aici a rezultat și apariția serviciului de pompieri. În jurul anului 1700 companiile de asigurări și-au dat seama că e mai ieftin să plătească echipe de pompieri care să stingă incendiile în faze incipiente decât să plătească despăgubiri integrale la producerea evenimentului asigurat. O altă inovație conexă a fost numerotarea imobilelor pentru rapida și corecta lor identificare. Anul era 1760.
Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.