paradox românesc

VIAȚA NOASTRĂ ȘI A CELOR DRAGI NU E IMPORTANTĂ?

Vorbea cineva recent la un curs de asigurări de viață despre un paradox românesc. Deși ordinea priorităților declarată a majorității românilor este 1. Familia (bunăstare, sănătate) 2. Locuința și 3. Mașina, când e vorba de asigurări e taman pe dos. Automobilul este de departe favoritul, apoi, mai rar, casa și aproape niciodată persoanele. Iar dacă, legat de produsele private de sănătate se poate spune că au un din ce în ce mai mare succes, la cele de viață (încă) nici pomeneală. Familiști iubitori și virtuoși care se comportă precum Ludovic al 15-lea, după mine potopul(1)? Straniu.

Mă uitam la raportul de piață publicat de ASF pentru anul 2020 (îl puteți citi dând click AICI) Este uluitor, într-un an al cărui specific a fost pandemia CoViD 19, singurele clase de asigurări care au scăzut au fost cele de asigurări de viață. Eu cred că principalul motiv este cel al lipsei de educație financiară, lipsă de educație care se îmbină într-o stranie manieră cu o gândire magică acută (știți, fatalistul ”asta nu mi se întâmplă mie”) și cu oroarea de de a înfrunta imaginar posibile scenarii dramatice. 

Avem o industrie a asigurărilor precară. Ponderea în România a asigurărilor de viață este de aproximativ 19% (2). Ca să vă faceți o idee despre cât de mică este această cifră amintesc de, Franța unde asigurările de viață reprezintă 63% din totalul asigurărilor, de UK 72% sau de Japonia 74%. Acesta este și motivul pentru care în aceste țări există o problemă pe dos legată de persoanele în vârstă față de cum e la noi. Acolo pensionarii se remarcă în societate printr-o bunăstare peste medie.

Este limpede că de orice formă de asigurare de viață am discuta: Casco uman, asigurare de viață mixtă, asigurare pentru majoratul copiilor, pensie privată, asigurare de accident, etc, toate sunt ingredientele unei societăți. Plasa de protecție dată de asigurările de viață e un catalizator al bunăstării. (Aproape) orice s-ar întâmpla să fii protejat. Iar paradox românesc să înceteze a mai fi așa. Iată dezideratul! 

(1) “Après moi, le déluge” zice-se că i-ar fi spus monarhul metresei sale, doamna de Pompadour.

(2) De ținut seama că e un procent mic din sume foarte mici. Densitatea asigurărilor este pentru 2020 de numai 630 lei per locuitor. 

Pentru Asigurări de Viață nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider