Toată lumea vorbește de pensie privată sau de asigurare de viață. Însă în fapt, numai o minoritate se protejează. La momentul de față pensia de stat reprezintă 45% din venitul salarial al unui contribuabil obișnuit. Studiile arată că ar trebui să strângem între 15 și 20 % din venitul nostru pentru anii de maturitate. Câți o facem?
Prin însăși natura noastră, avem capacitatea să anticipăm. Omul trăitor în lume este un permanent proiect. Și aici este cheia și în cazul deciziei de achiziție a unei asigurări de viață care să protejeze anii de pensie. E important să ne imaginăm cum va arăta viitorul nostru dacă ne vom baza numai pe ceea ce ne va da statul. Într-o Românie cu demografie negativă și cu multe alte probleme (pe care le știm cu toții) e greu de crezut că astfel vom face față într-o manieră decentă.
V-ați gândit de câți bani ați avea nevoie lunar după pensionare astfel încât să vă mențineți un standard de viață decent? Standardul de viață decent trebuie să acopere mai multe paliere. Luând ca reper Piramida lui Maslow (1), e clar că un standard decent de viață înseamnă acoperirea de jos în sus a cât mai multor nevoi. Obligatoriu trebuie acoperite necesitățile fiziologice (hrană, somn, etc.). Apoi avem de acoperit nevoile de siguranță (sănătate, proprietăți, etc.). La urmă sunt necesar de acoperit nevoile sufletești (stima de sine, sensul, bucuriile estetice, etc.). Ce vă propun e un exercițiu cu foarte mult sens. Viitorul fiecăruia trebuie să sune bine.
Oricare ar fi, acoperirea nevoilor și aspirațiilor implică bani. Mâncarea costă, sănătatea costă, îmbrăcămintea costă, călătoriile costă, viață culturală costă, aproape totul are un preț. Când am început să călătoresc prin Europa, cu mai bine de 20 de ani în urmă, m-a frapat lejeritatea pe care vârstnicii occidentali o aveau. Pensionarii lor călătoreau, aveau o viață socială și culturală intensă, își permiteau să iasă să mănânce în restaurante, erau bine îmbrăcați. Nu ar fi bine să fie și pentru noi așa? Soluția e dată de asigurarea de viață cu capitalizare.
ASIGURARE DE VIAȚĂ SAU PENSIE PRIVATĂ?
O asigurare de viață are multe elemente comune cu o pensie privată, dar cu câteva avantaje foarte importante.
- În primul rând suma asigurată e garantată prin componenta de asigurare. Indiferent de scenariu (deces, invaliditate sau supraviețuire) tu sau beneficiarul desemnat încasează toată suma.
- Contribuțiile lunare nu sunt limitate, poți depune cât ai nevoie (la pensia privată poți contribui cu maximum 15% din venitul tău). Sunt multe cazuri în care acest aspect este esențial.
- Clientul poate să aleagă gradul de risc al investiției lui (mic, mediu sau mare).
- Foarte important, la încasarea asigurării, suma (sumele) nu este impozitată, pe când pensia, fie și privată, este impozitată.
- Asigurarea privată poate fi răscumpărată, pensia privată nu. Dacă ai nevoie de bani la un moment dat, poți accesa banii din asigurarea de viață (nu toți, dar o mare parte).
Important este să faci un prim pas pentru protejarea viitorului tău. Minima disciplină financiară de acum va fi cheia lui să-poți-face-așa-cum-îți-place de mai târziu. Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
(1) Piramida lui Maslow ierarhizează nevoile în funcție de importanța lor. Cele de la baza piramidei, sunt cele mai puternice, sunt vitale și comune tuturor oamenilor. Cu cât urcăm piramida, nevoile scad în intensitate și devin specifice (poți trăi fără satisfacerea lor, dar nu o vei face bine)
Error: Contact form not found.