polițe PAD

În 2020 1,75 milioane de locuințe au avut asigurare obligatorie

Un recent comunicat PAID (1) anunță o ușoară creștere a numărului de polițe PAD (2) încheiate în anul 2020 față de 2019. 1 753 520 de locuințe aveau încheiată polița obligatorie la finalul anului trecut. Procentul de acoperire rămâne unul mic, sub 20% (19,28% mai precis) din totalul imobilelor de locuit de la nivel național. Totuși, în condițiile în care 2020 a fost anul pandemiei CoViD 19, cifrele indică un fel de performanță.

75% dintre polițele PAD active au fost încheiate în mediul urban şi 25% în mediul rural. Dacă ne uităm la gradul de acoperire pe zone, vedem că în principiu zonele dezvoltate au o apetență sporită pentru protecție: Transilvania (21% din totalul polițelor), București (20%) și Muntenia (18%) vs Bucovina (3% din totalul polițelor), Maramureș (3%). E paradoxal (deși psihologic explicabil) pentru că în cazul unei daune, cel mai devastator impact va fi pentru cei care nu au o situație materială bună. Ca o paranteză, eu însumi mi-am asigurat o proprietate pentru prima oară în timpul crizei financiare de acum un deceniu. M-am gândit că dacă atunci s-ar fi întâmplat ceva cu casa (și nu aveam în minte în primă instanță dauna totală) ar fi fost cu atât mai dificil să gestionez financiar paguba.

Este oare suficientă acoperirea pe care o avem? Evident că nu. Impactul financiar în cazul unui eveniment catastrofic (e vorba mai ales de producerea riscurilor de cutremur și inundație) va fi extrem de mare. Anul trecut PAID a plătit daune de 5,66 milioane de lei. De ținut cont că a a fost un an fără cutremure și unul relativ secetos, deci fără inundații extinse. Utilitatea PAD (în binom cu asigurarea facultativă) se va vedea la un moment dat. Este evident că, din păcate, e numai o chestiune de timp.

(1) PAID – Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este o societate comercială care desfășoară activitatea de încheiere a asigurărilor obligatorii de locuințe din România. PAID a fost înființat în toamna anului 2009.

(2) PAD-ul este asigurarea obligatorie a locuințelor făcută de PAID

Pentru orice detalii suplimentare legate de Asigurări locuințe (polițe PAD) nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider