gaius marius

Știați că? Prima formă de asigurare de viață

Știați că prima formă asigurare de viață a fost instituită de Gaius Marius sub forma paradoxală a unor “cluburi de înmormântare”?  Principiul era însă acela al asigurărilor. Soldații cotizau o mică sumă de bani acestor cluburi. În cazul în care un soldat era omorât în luptă, cheltuielile funerare erau suportate de către respectivul club. Anul era 100 î.e.n. Ulterior cluburile au dezvoltat și o componentă care includea un beneficiu și pentru familia soldatului. 

Gaius Marius a fost un tip aparte. Fiu al unei familii de plebei, de foarte tânăr a intrat în armată. Motivat de o ambiție peste medie și extrem de disciplinat a reușit să urce pas cu pas în ierarhia romană, până la funcția de Consul (conducătorul suprem al statului – sistemul la romani era diferit de ce avem noi, în sensul că dacă nu era război, erau doi Consuli). Marius a fost de mai multe ori consul. S-a luptat și a ieșit învingător în Numidia (în Africa). Mai apoi s-a războit cu triburile germanice ce făceau probleme în tot nordul teritoriilor controlate de Republica Romană. Spre final a intrat în conflict cu un alt general roman, Sulla. Episodul ce a urmat a fost unul extrem de bizar. Sulla, învingător într-o campanie în Grecia a ocupat Roma și Marius a fugit. Apoi Sulla, deși avusese toată puterea pe mână (a fost dictator absolut) a renunțat la viața politică și s-a retras, murind în scurt timp după. Marius a re-dobândit puterea și a urmat o ultimă perioadă a vieții lui extrem de sângeroasă. Majoritatea susținătorilor lui Sulla au fost asasinați, averile lor confiscate și legile date de Sulla anulate. Marius avea să moară la scurt timp după ce începuse un al 7-lea mandat de consul.

Nu e de mirare că prima asigurare viață a apărut legată de un om implicat direct și indirect în foarte multe riscuri și incertitudini.

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider