În 1835 se deschidea la Brăila prima filială a unui asigurător în Țara Românească. Era vorba de o sucursală a grupului italian Generali. Obiectul de activitate era, evident, asigurarea mărfurilor.
Brăila revenise de câțiva ani (din 1829 mai exact, în urma tratatului de la Adrianopol semnat între imperiul țarist și cel otoman) sub jurisdicție românească (1). Foarte important a fost faptul că de-acum comerțul pe Dunăre devenise liber. Dacă înainte otomanii aveau monopol de achiziții la prețuri stabilite de ei, după 1829 mărfurile tranzitate prin Brăila erau libere de a fi vândute conform principiile pieței – cine plătea mai mult, achiziționa. Asta a dus la o dezvoltare rapidă a orașului atât economic cât și urbanistic. Volumul tranzacțiilor – la început erau materii prime, grâne (2), sare, cherestea, animale, etc. – a fost din ce în ce mai mare pe tot parcursul secolului 19.
Un alt moment important a fost dobândirea, în 1836 – la un an deci de la deschiderea filialei Generali din oraș – a statutului de ”porto-franco”(3). Asta a adus evident un boost economic semnificativ, tranzitul de mărfuri crescând spectaculos. Evident, că odată cu asta și nevoia de protecție a lor. Era logic ca prima filială de asigurări să fi apărut aici.
(1) După aproape 290 de ani în care a fost cea mai mare raia turcească din proximitatea Țării Românești.
(2) La începutul secolului 20 Brăila ajunsese locul unde se stabilea prețul cerealelor în Europa – la Bursa Agricolă din oraș.
(3) Port decretat ca zonă economică liberă, având un regim fiscal mai relaxat decât cel al statului din care face parte, în principiu fără taxe vamale. Un soi de duty-free En Gros.
Pentru orice detalii suplimentare despre Asigurări nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.