ȘTIAȚI CĂ? – PRIMA ASIGURARE CULTURI AGRICOLE

#Știațică primele asigurări agricole au apărut în SUA? Ele urmăreau relansarea agriculturii după efectele dezastruoase cauzate de Marea Criză Economică și de Dust Bowl. Anul era 1938. 

Asigurarea culturilor agricole a fost și este o mare provocare. Riscurile sunt de multe ori complexe și imprevizibile iar potențialul de pierderi catastrofale este mare. De asta a fost dificil până târziu, spre finalul deceniului 4 al secolului trecut, să se găsească formula de preț pe care fermierii să fie dispuși să îl plătească.

O conjuncție rară a doi factori de stres major pentru economie a făcut ca acest tip de asigurări să apară pe piață. Marea Criză economică din anii `30 și un fenomen climatologic aparte care a afectat Statele Unite, Dust Bowl (1). Blocajul prelungit a făcut ca Congresul SUA să treacă ”Federal Crop Insurance Act”. Prin acesta se lansa un program federal de asigurări ale culturilor agricole. 

Culturile agricole au rămas o ramură dificilă a asigurărilor. De exemplu la momentul de față (2019) foarte multe companii de asigurări s-au retras de pe piața de asigurări agricole din România din cauza faptului că nu este o ramură profitabilă.

(1) Dust Bowl a fost un fenomen de deșertificare a centrului SUA, provocat de 3 valuri secete prelungite între 1934 și 1939. S-a manifestat printre altele și cu furtuni de praf, de unde și numele. 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider