primele asigurări de sănătate

PRIMELE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE MODERNE

Știați că primul program modern de asigurări obligatorii de sănătate a fost instituit de cancelarul Otto von Bismarck (1)? Anul era 1883. Decizia a fost luată ca parte dintr-un plan de măsuri menite să contracareze influența tot mai mare a mișcărilor socialiste din proaspăt unificata Germanie. Clasa vizată să beneficieze de aceste asigurări era chiar cea muncitoare (gulerele albastre). Primele asigurări de sănătate decontau tratamentul în caz de îmbolnăvire până la 13 săptămâni.

Obligația de plată a asigurărilor era împărțită între angajator și angajat, iar decontarea se făcea privat. După introducerea acestui sistem s-a înregistrat o scădere semnificativă a mortalității în rândul clasei muncitoare. Asta în pofida faptului că tratamentele cu antibiotice nu erau încă disponibile și nici nu erau implementate campanii de vaccinare în masă. Încă un fapt demn de a fi menționat: numărul de asigurați a crescut progresiv. Dacă în 1885 erau 4.3 milioane de asigurați, în 1913 (un an înaintea Primului Război Mondial) numărul lor depășea 13.6 milioane.

Un efect neașteptat a fost și că programul de asigurări a contribuit semnificativ la stoparea emigrației către SUA a muncitorilor germani din a doua jumătate a secolului 19 (cam un milion de emigranți pe deceniu). Chiar dacă salariile din America erau mai mari, protecția era inexistentă. Von Bismarck avea să adauge în 1889 și prima schemă de pensii. 

(1)  Numele german era ”Krankenversicherungsgesetz”, legea asigurărilor de sănătate

Pentru orice detalii suplimentare despre primele asigurări de sănătate nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp  0769955776  sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider