Primul contract de asigurare

ȘTIAȚI CĂ: PRIMUL CONTRACT DE ASIGURARE

Primul contract de asigurare despre care știm a fost unul încheiat la Genova. Era vorba de protejarea încărcăturii unei corăbii (cargo ”avant la lettre”). Anul era 1343.

Deoarece nu exista niciun fel de jurisprudență legată de asigurări în dreptul roman sau medieval, forma primelor contracte era una de împrumut maritim (mutuum nauticum). Împrumutul era unul fictiv și se activa doar în momentul în care marfa nu ar fi ajuns la destinație.

Începutul contractului suna cam așa: ”În numele Domnului, Amin, eu Amigueto Pinello […] mă leg ție Tomaso Grillo, agent al lui Aveducto Guillelmo, cetățean și comerciant din Panormo […] că am primit […] 680 florini de aur […]. Voi renunța la acceptarea banilor menționați dacă […]” și aici urmau condițiile normale de livrare a mărfii – în cazul acestui contract era vorba de 10 baloturi de lemn care trebuiau transportate din Pisa în Sicilia. 

Pentru orice detalii suplimentare despre primul contract de asigurare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp  0769955776  sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider