Ce să fie oare obiceiurile care însoțesc ritu(alu)rile de trecere decât niște forme primare de asigurare? Faci asta și asta și asta pentru ca noul ciclu să fie sub auspicii bune (cum ar fi spus strămoșii noștri latini). Petrecerea de Anul Nou este prin excelență o celebrare a revoluției – nu vă gândiți la bărboșii marxiști și nici la smeadul de Robespierre, e vorba de revoluția celestă a Pământului în jurul Soarelui. Sărbătorim trecerea într-o nouă etapă și vrem să ne asigurăm că totul va fi, măcar de data asta, bine. Ne sărutăm sub vâsc, facem rezoluții, îi primim pe cei mici cu sorcova-vesela, gătim linte, bem șampanie, la țară se iese cu plugușorul (mâine anul se-nnoiește Plugușorul se pornește), etc. etc. Chiar dacă sunt diverse, multitudinea de tradiții de revelion au un numitor comun.
Cum se serbează trecerea dintre ani în lume? Trec în revistă câteva din ritualurile care însoțesc petrecerile de Anul Nou prin lume.
Ce se mănâncă?
În Italia și Chile se consumă mâncare de linte (cum sunt boabele de multe să fie banii), în Spania se umple gura cu 12 boabe de strugure, în Mexic se fac tamale, în Olanda se pregătesc niște gogoși specifice Oliebollen, în Austria și Germania se consumă porcușori de marțipan, în Japonia tăieței de hrișcă – soba – în Franța se face o plăcintă specială Galette des rois, iar în țările scandinave și în Polonia se consumă hering.
Sleep-over în cimitir – Chile
Un obicei aparte este în orașul Talaca din Chile. Locuitorii își petrec noaptea în cimitir. Obiceiul este de dată recentă (din 1995) dar a prins imediat și s-a generalizat. Astfel cei vii se asigură că vor fi sub protecția celor ce nu mai sunt printre ei.
Șapte mese servite de Revelion – Estonia
Dieta este un concept necunoscut petrecăreților de Revelion din micuța țară baltică. Șapte mese frumoase trebuie să dovedească ei în noaptea dintre ani. Credința spune că astfel vor avea parte de un an îmbelșugat, fără lipsuri.
Aruncarea lucrurilor vechi pe geam – Africa de Sud
”Atenție cade!” (“Watch out below!”) e un strigăt des auzit pe străzile din Johannesburg în noaptea dintre ani. Tradiția, mai veche, a cunoscut o creștere odată cu anii recenți ai societății de consum. Pe geam zboară tot ce nu e de folos, haine, sticle, aparatură electrocasnică, chiar și mobilă.
Efigii incendiate – Ecuador
Iată un obicei care seamănă cu ce se întâmplă la noi de Sumedru. În Ecuador e popular să se facă efigii (de la politicieni locali, internaționali, icon-uri pop ori chiar personaje de desen animat) și să se incendieze.
Spargerea farfuriilor în fața casei – Danemarca
Nu s-ar zice, dar civilizații danezi se înghesuie să spargă farfuriile vechi în fața caselor prietenilor ori ale membrilor familiei. Cu cât ai mai multe cioburi în fața casei în dimineața zilei de 1 Ianuarie, cu atât îți va merge mai bine.
Dansul Caprei – România
Dansul caprei atestă cu siguranță că rădăcinile acestei tradiții de revelion sunt pre-creștine. Dansatorii îmbrăcați în costume zoomorfe (capră, urs), însoțiți de un alai de mascați zgomotoși exorcizează relele vechiului an.
Pentru orice detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.