Valentine`s Day

VALENTINE`S DAY? DESPRE PURIFICARE ȘI PROTECȚIE

Atât Valentine`s Day cât și Dragobete sunt sărbători de Februarie, reminiscențe laicizate ale riturilor primăverii. Ambele celebrează dragostea erotică, fertilitatea, renașterea. Ca mai toate celelalte sărbători creștine și ziua Sfântului Valentin s-a grefat pe un mai vechi festival roman, Lupercalia (1) sărbătoarea zeului roman al fertilității, Lupercus. Lupercalia (2) era foarte departe de ceea ce înțelegem noi astăzi prin celebrarea iubirii. Nici vorbă de lumânări, trandafiri, bomboane de ciocolată sau cine romantice în doi. Era vorba mai degrabă de exhibarea și exacerbarea colectivă a unor pulsiuni primare, orgiastice, sângeroase și violente. Festivalul începea în peștera Lupercal cu sacrificiul unuia sau mai multor țapi (simboluri ale sexualității virile) și a unui câine. Aceste sacrificii erau efectuate de Luperci, un grup de preoți romani. Apoi, frunțile a doi Luperci goi erau unsă cu sângele animalelor folosind un cuțit sângeros. Sângele era apoi îndepărtat cu o bucată de lână înmuiată în lapte, în timp ce Lupercii râdeau. Animalele sacrificate erau jupuite și apoi cu acele piei făcute fâșii (fâșii numite februa, de la care vă spuneam că s-a tras și numele lunii acestea) biciuiau femeile ieșite în cale. Scopul ritualului era asigurarea fertilității și mai apoi a nașterilor ușoare. Tot pe perioada Lupercaliilor se mai ținea o interesantă loterie cu ajutorul căreia se formau în mod aleator cupluri (cel puțin pentru perioada sărbătorilor, dar de multe ori cuplurile rămâneau împreună).

Mai târziu, odată cu triumful pudibond al creștinismului, festivalul avea să se schimbe ”pe ici pe colo […], în punctele esențiale” – evident că s-au pus haine pe participanți, s-a renunțat la sacrificii… s-au păstrat doar bețiile. Deturnarea finală a făcut-o papa Gelasius Întâiul care avea să suprapună praznicul unui martir din vremea împăratului Claudiu al 2lea, numitul Valentin, peste Lupercalia. Pretextul suprapunerii era destul de străveziu. Se zice că acest Valentin, medic, ar fi tămăduit în mod miraculos o fată oarbă, căreia i-ar fi trimis o scrisoare taumaturgică din temniță, înainte să fie martirizat, scrisoare care se încheia cu ”Al tău, Valentin”. Și de aici…Valentine`s Day!

Secolele au trecut, societatea s-a cumințit, dar Februarie a rămas luna de dinaintea renașterii din primăvară. Și acum avem nevoie de purificare și de protecție. Cumva însă e mult mai simplu – nu mai avem nevoie de ritualuri spectaculoase sau sângeroase pentru a ne feri de cele rele. Asigurările (pentru bunuri, de sănătate sau cele de viață) au preluat acest rol. Tratamente sau nașteri, planuri pentru viitor, întâmplări mai puțin fericite, toate pot intra sub protecția unei asigurări.

Te-ai gândit că o asigurare de sănătate sau de viață poate fi un excepțional cadou pentru cei pe care îi iubești?

(1) Însuși numele lunii, ”Februarie”, are legătură cu lupercaliile romane, numite și ”Dies Februatus”. ”Februa” erau bicele făcute din pielea animalelor sacrificate care erau folosite în ritualurile de purificare specifice acestei sărbători.

(2) Conotațiile erotice ale lupoaicei se păstrează și în limba română – ”lupanar” de exemplu.

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări pe care să le oferiți cadou de Valentine`s Day, nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider