Vânzări auto 2021

PIAȚA AUTO ÎN REVENIRE: + 87% ÎN MARTIE 2021 FAȚĂ DE 2020

Vânzări auto 2021. S-a publicat recent raportul ACEA (1) pentru Martie 2021. Piața auto a fost tot timpul un turnesol al stării economiei în ansamblu. Întotdeauna marile crize economice au fost însoțite de o constricție abruptă a vânzărilor de vehicule noi. Este perfect normal ca în momentele de lipsă de încredere în stabilitatea vieții, automobilul nou, vehicul aspirațional și de statut prin excelență, să nu mai fie prioritar în bugetul de achiziții. Cine a trecut prin criza dintre 2009 – 2012 știe ce spun – am trecut atunci printr-o demultiplicare de cca 10 ori a volumelor de vânzări însoțită și de o diminuare dramatică a marjelor.

Anul trecut (în 2020), odată cu debutul pandemiei CoViD 19 și cu lockdown-ul generalizat la nivel european, piața auto a avut o involuție îngrijorătoare. În Europa scăderile de înmatriculări vehicule noi din primăvara au fost de cca 75% față de 2019. Putea părea că e o criză clasică, însă, lucru foarte important, această scădere nu a venit pe un fond de lipsă de bani sau de încredere în economie. Așa că, odată cu relativa relaxare din acest an suntem din nou în plină creștere. În Martie 2021 avem un + 87% față de 2020.

Ce mărci s-au livrat? O evoluție spectaculoasă au avut mărcile grupului Stellantis (2), care pentru prima dată în ultimii ani (decenii?) au o creștere în Europa cu mult peste a principalului concurent, cea a grupului VAG (3). Peugeot + 165% FIAT +219, Citroen + 182%, Opel + 128%. Renault, Toyota și Ford au creșteri față de 2020 de + 80-90%, VW și Skoda de doar + 65-54%.

În România tendința lunii Martie 2021 este tot de creștere. Un plus de numai 18%, însă trebuie să ținem seama de faptul că vânzările către persoanele fizice încă nu au demarat. Asta din cauza corelării lor cu programul Rabla, program care va debuta practic din luna Mai. Cel mai probabil, la noi rezultate similare se vor vedea odată cu statistica înmatriculărilor din luna Mai. 

Personal interpretez evoluția pieței auto (la noi și în Europa) ca fiind un simptom extrem de pozitiv. Piața în care activez – cea de asigurări – este strâns legată de cea auto, mai ales de cea a vehiculelor noi.

(1) ACEA este asociația constructorilor de automobile din Eruopa; avem iarăși un acronim francez ”Association  des  Constructeurs  Européens d’Automobiles

(2) Stellantis este grupul auto format din fuziunea Peugeot (PSA) cu Chrysler-FIAT

(3) Volkswagen AUDI Group

Pentru Asigurări sau vânzări auto 2021 nu ezitați să mă contactați telefonic, pe messenger la @teasiguricuAdrian, pe Signal/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider