Winows XP

FOTOGRAFIA ”BLISS” ȘI ASIGURĂRILE – O POVESTE DIN ANII 2000

Aceasta va fi un articol mai ales pentru cine a apucat să folosească Windows XP în tumultuoșii ani 2000 (mă gândesc că cine lucrează într-o instituție publică s-ar putea să aibă încă acest sistem de operare pe desktop). Toți cei care am avut XP știm prea bine fotografia cu care ilustrez articolul, celebrul wallpaper cu deal verde și cer albastru – Bliss. Mai puțin cunoscută este povestea din spate și legătura tangențială cu asigurările.

Deși azi pare ceva obsolet, celebra fotografie e reală și a fost făcută pe film în 1996 (1). Fotograful (2) a pozat un deal din Napa Valley (zona viticolă a Californiei), deal din care via fusese scoasă din cauza infestării cu filoxeră. Fotografia, trasă dintr-un unghi perfect a ieșit cu o cromatică aparte. Imaginea a fost cumpărată de Microsoft în 1998 la un preț exorbitant (3) și doi ani mai târziu s-a decis folosirea ei ca wallpaper pentru noul sistem de operare Windows XP. Cei de la Microsoft au cerut ca filmul original să ajungă la sediul companiei din Seattle. Dată fiind valoarea foarte mare a filmului, cei de la firma de curierat au propus un preț al asigurării transportului pe măsură. Pentru a nu plăti acest cost suplimentar, soluția găsită a fost să se achiziționeze un bilet de avion chiar pentru fotograf, care a livrat personal negativul.

Se estimează că, cel puțin pentru anii 2000, Bliss este cea mai vizionată fotografie din lume. În 2021 Microsoft 365 a publicat o serie de wallpaper-uri nostalgice printre care, evident, că se găsește și Bliss.

(1) Aparatul folosit a fost un Mamiya RZ67 cu film FujiFilm.

(2) Charles O’Rear (n. 1941) este un fost fotograf al National Geografic.

(3) Costul tranzacției a rămas până în zilele noastre confidențial, dar atunci s-a comunicat că este cea de-a doua cea mai scumpă fotografie din istorie.

Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări, nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian.stoica@justasig.ro 

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider