În 1923, la 1 Septembrie, a fost cel mai devastator cutremur din istoria Japoniei. Acesta avea să lovească zona Kantō (zonă în care sunt primele două orașe ca număr de locuitori, Tokyo și Yokohama). Nivelul uriaș al daunelor avea să aducă schimbări în maniera de abordare a asigurărilor (mai ales din perspectiva implicării re-asigurărilor) în Japonia. Au fost confirmate puțin peste 105 000 decese, iar pagubele materiale au fost extrem de mari. Dimensiunea pierderilor generate de marele cutremur a fost unică.
Marele cutremur a fost extrem de puternic (7.9 pe scara MMS) și a durat foarte mult – peste 4 minute spun sursele din epocă. Au urmat nu mai puțin de 57 de replici ale seismului principal. Epicentrul a fost în insula Izu, foarte aproape de regiunea Kantō (la cca 40 de km de capitală). Ca să vă faceți o idee despre energia degajată, marea statuie a lui Buddha din Kamakura care cântărește 121 de tone a fost mutată din loc 60 de cm. Cutremurul s-a pornit în jurul prânzului (la 11.58 ora locală), moment în care în foarte multe cămine se gătea. Deoarece casele erau din materiale extrem inflamabile (lemn, hârtie, etc.) incendiile au fost simultane și devastatoare. Momentul de maxim maleficiu a făcut ca în aceeași perioadă să fie și un taifun, cu rafale de vânt foarte puternice, care au întețit focurile. A apărut inclusiv un fenomen de tornadă de foc. Daunele au fost enorme. Circa 570 000 de locuințe au fost distruse și au rămas fără adăpost aproape 2 milioane de oameni. Tradus în bani actuali daunele au fost estimate la 15 miliarde dolari.
Scriam într-o altă postare că în țara soarelui răsare, încă de la final de secol 19, exista o cultură solidă a asigurărilor. La momentul producerii catastrofei foarte multe familii aveau achiziționate polițe prin care să își protejeze căminul. În 1923 erau 650 000 de polițe în vigoare. Principala problemă a fost că în Japonia la momentul respectiv asigurarea nu acoperea daunele din cutremur. Incendiul era acoperit, dar nu și incendiul rezultat din cutremur. Totuși, sub presiunea publică, s-a luat decizia plății daunelor. O parte din companiile de asigurări aveau riscul disipat internațional, prin polițe de reasigurare (pentru ele a fost cel mai ușor să suporte cheltuielile imense). Celelalte companii au făcut împrumuturi guvernamentale pentru a nu da faliment.
Pentru orice detalii suplimentare despre asigurări nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.