Prima societate asigurări românească. În articolul precedent scriam despre înființarea primei filiale a unui asigurător internațional în Țările Române (în 1835, la Brăila). După acel moment, secolul 19 avea să curgă într-un ritm alert, nemaivăzut până atunci. Revoluția de la 1948, unirea principatelor, reformele modernizatoare ale lui Cuza, venirea principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, războiul de independență, transformarea României în regat.
Evident că această transformare radicală avea nevoie să fie susținută de un cadru legislativ, de instituții publice și de companii private care să producă efectiv schimbarea. Într-o societate în care se dezvolta spiritul capitalist nu puteau să lipsească companiile autohtone de asigurări. Iar prima avea să fie ”Dacia”, înființată prin decret domnesc în 1871 (1). Ca de fiecare dată când s-au creat instituții sau companii autohtone în secolul 19, oamenii cooptați au fost de cea mai bună calitate. Și în cazul ”Dacia”, din consiliul de administrație făceau parte membrii de seamă ai vieții politice și economice. Peste 2 ani, în 1873, avea să se înființeze o a doua companie de asigurări autohtonă, ”România”. Cele două au fuzionat peste câțiva ani, în 1881, formând ”Dacia – România”.
Compania a avut o dezvoltare spectaculoasă având pentru multă vreme o poziție dominantă în România. Mai mult, spre finalul de secol aveau să se extindă și în afara granițelor, ”Dacia – România” devenind deci o companie multinațională.
Ca o ultimă curiozitate, fostul sediul al societății, o bijuterie arhitectonică, poate fi vizitat în București, pa strada Lipscani 18-20. Numele i s-a păstrat, de Palat Dacia – România și face parte din „Ansamblul de arhitectură Strada Lipscani” și este acum Pinacoteca Bucureștilor, având peste 2500 de lucrări, picturi și gravuri deopotrivă.
(1) Înaltul Decret Domnesc nr. 699 din 13 martie 1871
Pentru orice detalii suplimentare despre Asigurări, inclusiv despre prima societate asigurări românească, nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp 0769955776 sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro