SPITALUL PUBLIC

SPITALUL PUBLIC, O INVENȚIE BIZANTINĂ

Acesta este un articol scurt din seria celor despre relația dintre societate și sănătate dinainte de apariția salutară a asigurărilor medicale. Primul a fost cel despre ”Valetudinaria”, cea dintâi formă – militară – de spital, apărută în Imperiul Roman. Acum vă voi povesti despre primul stabiliment în care actul medical a fost ”democratizat”, spitalul public bizantin.

Spitalul public, ca instituție, apare tot în spațiul Imperiului Roman (cel Răsăritean însă) odată cu cu schimbarea de paradigmă produsă de triumful creștinismului ca religie de stat. ”Filantropia”, dragostea de oameni ca oameni, devine pentru prima dată o virtute în sine, receptată și acceptată ca atare. Astfel, pe parcursul secolului al 4-lea e.n. se produce mutația care avea să ducă la înființarea de către Vasile cel Mare (1) episcopul Cezareei, a primului spital în Capadocia (2). Exemplul capadocian a fost urmat rapid, astfel încât în fiecare eparhie importantă din imperiu avea să se înființeze câte o basiliadă. 

Un alt important reformator a fost Sf. Samson, iubitorul de străini (3). Originar dintr-o familie aristocrată din Roma, el avea să organizeze prima mare clinică din Constantinopol care avea să fie cea mai mare din lume pentru multă vreme și avea să funcționeze 600 de ani. Spitalul Sfântului Samson (pentru a vedea cum arăta intrați AICI) era inovator din multe puncte de vedere. În primul rând era împărțit pe secții, pe specializări cum s-ar zice azi, cu leprozeria segregată cu totul. Apoi pentru prima dată s-a făcut partiția care e folosită și în zilele noastre: doctori (inclusiv doctor Șef), asistente și infirmiere – personalul medical avea locuințe asigurate în interiorul complexului. Nu în ultimul rând menționez și preocuparea pentru educație. Fără a avea rigoarea științifică a medicinei moderne, în ”basiliadele” bizantine erau biblioteci de specialitate, se țineau fișe clinice și existau protocoale de tratament. 

Cu titlu anecdotic menționez și că Sf. Samson este venerat în mod aparte în Rusia. Motivul ține de un alt fapt istoric, de bătălia de Poltava din 1709, în care Petru cel Mare l-a înfrânt decisiv pe belicosul Carol al XII-lea al Suediei, fapt ce a transformat Imperiul țarist pentru prima dată într-un jucător important geo-politic. Bătălia a avut loc chiar de praznicul Sfântului Samson, în 27 Iunie (pe rit vechi), de aici și importanța deosebită a sfântului în spațiul rusofon. 

(1) Vasile cel Mare a trăit între 330 și 379 și este unul din cei 3 sfinți ierarhi prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 30 Ianuarie (hramul lui singur este pe 1 Ianuarie). El este cel care a scris Liturghia care îi poartă numele și care este folosită de 10 ori în anul liturgic, în ocazii speciale. 

(2) Numele dat spitalelor în perioadă era, după cel al sfântului, de ”basiliadă”.

(3) Samson φιλόξενος a murit în 530 și este prăznuit pe 27 Iunie în Biserica Ortodoxă. 

Pentru orice detalii suplimentare despre istorie asigurări nu ezitați să mă contactați pe Messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider