APARIȚIA ASIGURĂRILOR PRIVATE SĂNĂTATE

APARIȚIA ASIGURĂRILOR PRIVATE DE SĂNĂTATE

Apariția asigurărilor private sănătate. Daunele medicale sunt din două surse: accident sau boală. Primele produse de asigurări cu componentă medicală decontau daunele produse în accidente. Ele au apărut inițial în UK în revoluționarul an 1848 (puteți citi AICI) și apoi s-au extins pe parcursul secolului 19 în tot spațiul occidental. Problema era că majoritatea problemelor medicale sunt corelate mai curând cu o formă sau alta de boală. Practica medicală impunea ca pacienții să plătească aparte pentru fiecare serviciu medical accesat (1) – costul fiind mare, putea fi suportat numai de cei care își permiteau. Apoi, în 1883 avea să fie promulgată în Germania prima lege care reglementa un sistem de sănătate public, asigurări de stat universale (citiți AICI).  

Primele încercări de a oferi o protecție financiară privată în domeniul sănătății au constat, la începutul anilor 20 ai secolului 20, în introducerea unor abonamente medicale – în Statele Unite (2). Clienții pre-plăteau anumite servicii medicale, de care beneficiau în caz de necesitate. Mă gândeam, citind despre asta, că și în România s-a început similar în tulburii ani `90 post-revoluționari, cu clinici particulare care încasau up-front banii pentru prestarea anumitor servicii medicale (analize, consultații, etc). Evident că asta nu era suficient să compenseze cheltuielile în caz de îmbolnăvire mai serioasă (spitalizare, tratamente, etc.).

Asigurările private de sănătate au apărut cu adevărat în 1929, în Texas. Ele au fost gândite pentru protecția în caz de îmbolnăvire a unui grup de profesori din Dallas. Principiul lor de funcționare s-a păstrat până azi: asigurații plăteau lunar o sumă de bani relativ mică și beneficiau de decontarea unor cheltuieli  medicale mari în caz de îmbolnăvire (acea primă asigurare deconta numai prestațiile medicale făcute într-un singur spital, asta evident că s-a schimbat). Experimentul a fost unul de succes atât pentru asigurați cât și pentru asigurător – win-win – și apoi a fost implementat rapid în SUA. La momentul de față, grație asigurărilor private de sănătate, în Statele Unite avem cel mai avansat sistem medical din lume (facultăți de medicină, spitale, doctori, cercetare fundamentală, big pharma, etc.).

(1) Modalitatea  principală de taxare și de plată a serviciilor medicale este și în zilele noastre Fee for service (FFS); taxând separat fiecare prestație medicală în parte, asta implică o orientare pe cantitatea tratamentelor oferite unui pacient.

(2) În Statele Unite ale Americii nu există nici în prezent sistem public de sănătate, totul fiind privat.

Pentru orice detalii suplimentare legate de APARIȚIA ASIGURĂRILOR PRIVATE SĂNĂTATE nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro

Error: Contact form not found.

SOLICITĂ OFERTĂ
close slider