Știați că cea mai veche companie de asigurări din lume care este încă funcțională este ”Hamburger Feuerkasse” (1)? Compania, care și în zilele noastre asigură persoane fizice și juridice din zona Hamburgului, a fost fondată în anul 1676. Ca mai toți asigurătorii cu vechime, primele produse pe care le-au comercializat au fost, cum indică însuși numele companiei, cele de protecție împotriva incendiilor. La momentul respectiv, când majoritatea locuințelor urbane erau de lemn, orice incendiu putea să se transforme într-un sinistru de proporții (vezi și articolul despre apariția asigurărilor moderne, odată cu Marele Incendiu din Londra (2)).
Hamburgul a fost încă din perioada evului mediu un prosper oraș hanseatic (3), fiind încă de atunci principalul port al statelor germanice. Asta evident a făcut ca relația cu riscul să fie una rațională, tipică mentalității capitaliste. Pariul împotriva pierderii reprezentat de asigurări avea să fie îmbrățișat rapid și temeinic. Cu titlu anecdotic menționez că în Hamburg existau așa numite Ghilde ale focului încă din Evul Mediu, iar în anul 1591, aproximativ 100 de berării hamburgheze au semnat un acord mutual de protecție împotriva incendiilor.
Un incendiu de proporții avea să măture Hamburgul, începând cu 5 Mai 1842, la 166 de ani de la înființarea ”Hamburger Feuerkasse”. Atunci, vreme de 3 zile, cartierul industrial Altstadt avea să ardă producându-se pagube imense. Cea mai veche companie de asigurări din lume care este încă funcțională avea să reziste. Șocul asupra asigurătorilor avea însă să fie imens – pentru că majoritatea imobilelor hamburgheze erau asigurate. Acel eveniment a fost cel care avea să ducă la crearea primelor firme de re-asigurare.
(1) Hamburger Feuerkasse s-ar traduce prin ”Fondul de incendiu din Hamburg”
(2) Marele Incendiu din Londra, petrecut în 1666, a avut o legătură directă cu înființarea ”Hamburger Feuerkasse”, în sensul în care a catalizat înființarea companiei.
(3) Liga Hanseatică a fost o alianță comercială (și militară) a orașelor de la Marea Nordului și Marea Baltică, care a funcționat între secolele 12 și 17. Orașul Hamburg, membru al Ligii pe toată perioada, a păstrat și în zilele noastre în numele oficial asta – Hansestadt Hamburg.
Pentru orice detalii suplimentare legate de asigurări nu ezitați să mă contactați pe messenger la @teasiguricuAdrian, la telefon/WhatsApp sau la email adrian@teasiguricuAdrian.ro
Error: Contact form not found.